сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Oxfam: „Вирусът на неравенството” осъжда милиарди на бедност

25.1.2021 г.

Кризата с коронавируса в света задълбочава неравенството, като най-богатите бързо стават по-богати, докато на най-бедните в света вероятно ще отнеме десетилетия, за да се възстановят. Това заявиха от групата за борба с бедността Oxfam.

В доклад, озаглавен „Вирусът на неравенството”, групата предупреди, че пандемията е първият случай от воденето на статистики за бедността, който доказва, че неравенството е нараснало почти във всяка страна по едно и също време.

„Онези 1000 най-богати хора на планетата възстановиха загубите си от COVID-19 за по-малко от девет месеца, но може да отнеме повече от десетилетие, за да се възстановят най-бедните в света“, се казва в доклада на Oxfam.

Организацията подчерта също така факта, че въздействието на вируса се усеща неравномерно: етническите малцинства в някои държави умират с по-високи темпове, а жените са свръхпредставени в секторите на икономиката, които са най-силно засегнати от пандемията.

Публикуването на доклада съвпада с началото на първото важно виртуално икономическо събитие за годината – Световният икономически форум в Давос. На него в продължение на седмица световните лидери ще избират иновативни и смели решения за спиране на пандемията и стимулиране на стабилното възстановяване на икономиките през следващата година.

Oxfam твърди в доклада си, че по-справедливите икономики са ключът към бързото икономическо възстановяване от пандемията. Изчислено е, че временният данък върху свръхпечалбите, реализирани от 32-те най-могъщи глобални корпорации, които са спечелили най-много по време на пандемията, би могъл да събере 104 млрд. долара през 2020 г. – сума, която според организацията е достатъчна, за да осигури обезщетения за безработица за всички временно загубили препитанието си работници и финансова подкрепа за всички деца и възрастни хора в страните с ниски и средни доходи.

„Крайното неравенство не е неизбежно, то е избор на политики“, каза Габриела Бухер, изпълнителен директор на Oxfam International.

„Борбата с неравенството трябва да бъде в основата на усилията за икономическо спасяване и възстановяване с инвестиции в обществени услуги, финансирани от данъчна система, където най-богатите лица и корпорации плащат справедливия си по-висок дял”, заяви Бухер./ АФП

Париж / Франция

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах