сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Русия разширява ваксинациите със „Спутник V”: хората могат да се ваксинират в магазините и операта

20.1.2021 г.

Владимир Путин е наредил тази седмица да започне масово ваксиниране срещу Covid-19 в Русия.

Руската столица Москва разширява борбата си срещу коронавируса, като използва мобилни станции за ваксиниране и в търговски центрове. От тази седмица желаещи ще могат да се ваксинират в световно известният търговски център ГУМ на червения площад, в много други магазини, както и в операта „Хеликон“.

Сега навсякъде има станции за ваксиниране на клиентите. Само ваксината „Спутник V”, разработена от руски учени, ще бъде слагана по време на кампанията.

Кампанията по ваксиниране тече от декември месец. Според официална информация до момента са били ваксинирани над 1,5 милиона души. Русия продава ваксината и в чужбина – Унгария, Бразилия и Аржентина. Путин я нарича „най-добрата“ ваксина в света. Производителят на ваксината говори за преизпълняване на производствените цели. Ваксината се слага на две дози – втората се поставя 21 дни след първата, а имунитет може да се развие след 42 дни.

Русия тества и „по-лека“ версия на ваксината срещу коронавирус, която се слага еднократно. „Sputnik Light“ трябва да предложи по ефикасна, макар по-краткотрайна защита.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах