сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Най-добрите небостъргачи в света

11.1.2021 г.

Те са високи повече от двеста метра, стоят в градовете като символи на цивилизацията, открояват се със своя дизайн и функционалност и са създадени от най-известните архитекти. Те са трите най-добри небостъргача, построени в света, новите крале на градския силует.

В тези времена, когато духовете често се изчерпват и очакванията нарастват и падат в отговор на статистическите криви на зарази и здравна информация, може да бъде утешително да насочите погледа и вниманието си към делата на цивилизацията, които сочат към висините и символизират човешката способност за напредък и преодоляване на всяко препятствие. Небостъргачите, избрани за най-добрите в света и наградени с международната награда „Emporis Skyscraper Award“ 2019, обявена през ноември 2020 г., ни канят да гледаме към върха като максимални експонати, както на най-модерния архитектурен дизайн, така и на строителните технологии, като дух на преодоляване и напредък на човечеството.

 
Тази награда, една от най-известните за високата архитектура, се присъжда в продължение на 20 години от международно жури на онези небостъргачи, които се отличават със своя дизайн и функционалност и е спонсорирана от фирмата Emporis, доставчик на бази данни за сгради и строителни проекти със седалище в Хамбург, Германия, съобщава агенция EFE.

Трите сгради, наградени тази година, избрани от над 700 небостъргачи, завършени през 2019 г. и с минимална височина от 100 метра, са: Центърът Lakhta (Русия), Leeza SOHO (Китай), 35 Hudson Yards (САЩ), които заемат съответно първото, второто и третото място в класацията, според Emporis. Вижте повече за тях в галерията. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах