сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

14 страни обещават устойчивост за 100 % от океаните им

10.12.2020 г.

Когато ръководителите на 14 страни в края на 2018 г. сядат да обсъдят сериозното положение на световните океани не са имали яснота какво ще излезе. Лидерите планирали 14 срещи, но се срещнали само два пъти преди пандемията да сложи край на разговорите.

от Laura Parker, National Geographic

И така, когато тази седмица групата обяви най-обхватния пакт за защита и поддържане „здравето“ на океаните, събитието бе нещо повече от значимо постижение в сложни времена. Споразумението, достигнато чрез провеждането на видеоконференции, предложи и надежда за  нова ера на световното съгласие по отношение на климата и че най-сетне научно доказани проблеми могат да намерят политическо отношение.

Като цяло, 14 лидери се съгласиха устойчиво да управляват 100% от океаните под тяхна национална юрисдикция до 2025 г.  – това е водна площ приблизително с размерите на Африка. Освен това те са гласували да заделят 30% от водите като защитени морски територии до 2030 г. в съответствие с кампанията на Обединените нации известна като „30 до 30“.

И двата ангажимента, казват лидерите, ще помогнат да се сложи край на прекомерния и нелегален риболов, ще се възстановят намаляващите рибни запаси, ще се спре потокът от пластмасови отпадъци към моретата и ще се почистят „мъртви зони“, образували се от изтичането на отпадъци от ферми.

Тази група от 14 страни не прилича на обичайните събирания на международни лидери. Франция, с разнообразния си набор от задгранични територии, не е била поканена. Нито ключови играчи като Русия, Китай или САЩ.

„Преговорите с тези категории страни не са лесна работа“, казва Видар Хелгесен, бивш министър на Kлимата и околната среда на Норвегия и движеща фигура зад проекта. „Решихме да направим група, където високата политика няма да ни препречи пътя и ще можем да се концентрираме върху задачата.“

В резултат организацията с название High Level Panel for a Sustainable Ocean Economy включва малки и големи страни, бедни и богати, пръснати из океанските басейни. Всички в различна степен са икономически зависими от морето. 14-те държави са Австралия, Канада, Чили, Гана, Индонезия, Япония, Кения, Мексико, Намибия, Норвегия, Португалия и островните страни Фиджи, Ямайка и Палау.

Взети заедно те представляват 40% от световните крайбрежия, 30% от офшорните изключителни икономически зони, 20% от териториите за добиване на риба в света и 20% от корабната флотилия.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах