сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Ваксините на „Пфайзер/Бионтек“ и „Модерна“ ще са ефективни за всички съществуващи щамове на коронавируса

30.11.2020 г.

Според клинични проучвания ваксините на „Пфайзер/Бионтек“ и „Модерна“ предпазват от Covid-19. Учените предполагат, че става въпроса за генетично устойчив вирус.

Това означава, че коронавирусът мутира много бавно. В случая с грипа например е различно: грипните вируси се променят много бързо затова е нужно ежегодно актуализиране на ваксината.

Не трябва да се тревожите относно мутиларите щамове на коронавируса, казват експерти – тъй като водещите кандидати защитават срещу всички вариации на вируса. Фармацевтичните компании „Модерна“ и „Пфайзер/Бионтек“ обявиха този месец, че ваксината срещу Covid-19 е ефективна – тази на „Модерна“ – 94,5%, а тази на „Пфайзер/Бионтек“ – 95%.

Генетичен анализа на вируса сочи, че при сегашните кандидати за ваксини няма да се налагат сериозни промени в бъдеще. Причината е ниският темп на мутация на коронавируса. Всяка ваксина, разработена за оригиналния вирус, би трябвало да предпазва и срещу други разновидности на вируса в дългосрочен план.

„Всики щамове на вируса са генетично много сходни“, казва за Business Insider Луси ван Дорп от Institute of Genetics at University College London

„Повечето от ваксините бяха разработени за първоначалния геном от Ухан, но бих бил много изненадан, ако има голяма разлика в ефективността им за сегашната версия на вируса.“

Тревор Бедфорд, специалист по инфекциозни болести, казва: „ Ще трябват няколко години мутация преди ваксината да престане да действа.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах