сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Не е ясно дали ваксината предотвратява предаването на вируса

27.11.2020 г.

Ваксината срещу Covid-19 на „Модерна“ е една от трите, които доказаха ефективност по време на клиничните изпитания. Тя предпазва хората на 94,5 процента срещу Covid-19.

Според директора на „Модерна“, Тал Закс, резултатите сочат, че ваксината може да предпази човек да не се разболее или да не се разболее тежко от Covid-19. Но не е ясно, от дотук събраните данни, дали ваксината също така предотвратява и предаването на вируса.

„Към момента не е ясно дали ваксината може да предпази от пренасянето на вируса“, казва Закс в интервю за Axios. Той добавя: „Когато започнем да използваме ваксината няма да имаме достатъчно конкретни данни, за да докажем, че тя ограничава предаването на вируса.“

„Пфайзер“ и „Бионтек“ кандидатстваха за спешно одобрение към американската Агенция за контрол на храните и лекарствата миналия петък. В понделник „Астразенека“ и Оксфордският университет обявиха, че ваксината им срещу Covid-19 е ефективна.

 И двете ваксини на „Модерна“ и „Пфайзер“ се дават в две дози. Втората доза на „Пфайзер“ се дава 21 дни след първата, а тази на „Модерна“ – 28 дни след първата.

Ваксината на „Пфайзер“ трябва да се превозва и съхранява при минус 70 градуса по Целзий – температура по-ниска от нужната за съхраняването на повечето други ваксини. Това е голяма пречка в някои страни, които нямат адекватна инфраструктура. „Пфайзер“ ще доставя ваксината по въздух и земя със сух лед и температурни GPS монитори.

Ваксината на „Модерна“ може да се съхранява до 30 дни при стандартни хладилни температури, съобщи компанията в понеделник. Това опростява разпространението й в сравнение с тази на „Пфайзер“. Дозата е стабилна за месец при от 2 до 8 градуса Целзий, която е и стандартната температура на хладилниците. „Пфайзер“

„Пфайзер“ вече работи по нова версия на ваксината, която не е нужно да бъде съхранявана при изключително ниски температури, съобщиха от компанията за Business Insider.

Успехът на новата ваксина е причина за радост. Но ще минат много месеци преди тя да стигне до всички. Дори тогава хората трябва да продължат да носят маски и да спазват социална дистанция.

Ново проучване на Център за контрол и превенция на заболяванията, цитирано от CNN, доказва, че повечето от инфекциите идват от хора без симптоми. При поне 59% от изследваните случаи вирусът се разпростанява от безсимптомни, но заразени хора, които дори не знаят, че са носители на вируса.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах