сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Кой е най-богатият?

26.11.2020 г.

Американският новинарски сайт Bloomberg редовно публикува списък с най-богатите бизнес фамилии. Една от тях надминава дори шефът на Amazon Джеф Безос, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Джеф Безос, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг – имената на най-богатите хора в света са добре известни и се споменават често. Но има доста предприемачески фамилии, които не са чак толкова популярни и често предпочитат да не са в центъра на общественото внимание. Семейство, за което много хора дори не са чували са всъщност по-богати от шефа на Амазон. Класацията на Bloomberg се оглавява от семейство Уолтън чиито активи възлизат на около 215 милиарда долара с което надминават Безос, който притежава около 190 милиарда.

Семейство Уолтън са основни акционери на американската търговска група Walmart. Основателят Сам Уолтън отваря първият магазин през 1962 г. с което поставя едно успешно начало. Днес Walmart е най-голямата в света тръговска компания. Както и най-големият частен работодател с над 2 милиона служители. Семейство Уолтън притежават половината от компанията, чиито продажби възлизат на 500 милиарда долара.  

Семейство Марс, които правят известния шоколадов десерт в собствената си кухня през 1911 г., са втори по ред в списъка на най-богатите семейства в света. Кралското семейство на Саудитска Арабия също е в списъка. Но Bloomberg отбелязва, че е вероятно богатството на фамилията да надхвърля 95-те милиарда, които тя обявява.

Интересно е как разбирането на Бил Гейтс за щастието се променя през неговите 60 години в сравнение с 20-те или 30-те. На 30 години за него несъмнено щастието е да работи за първоначалната мисия на Майкрософт:  „ да осигури компютър на всяко бюро и във всяко семейство.“

Но тази мисия е изпълнена, поне в индустриалния свят. Оттогава нещата за Гейтс са се променили значително. В пост във фейсбук той пише: „На 20-30 г. бях софтуерен фанатик. Не ползвах отпуска, нито почивах през уикендите и въобще нямах намерение да се женя. Това очевидно се промени след като срещнах Мелинда!“.

Днес той се радва на плодовете от труда си. Чрез фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“ той се опитва да реализира визията си за бъдещето: да сложи край на абсолютната бедност и глада по света.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах