сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Какво се случва, ако американски президент откаже да напусне длъжност?

24.11.2020 г.

Откакто победата на президентските избори в САЩ бе отсъдена в полза на предишния вицепрезидент Джо Байдън, думите и действията на Доналд Тръмп повдигнаха страхове сред някои наблюдатели, че той може да откаже да изостави властта.

от Amy Mckeever, National Geographic

Специалисти по конституционно право твърдят, че има клаузи, според които всеки президент трябва да напусне кабинета, когато изтече мандата му – ако тези клаузи се окажат неефективни, страната ще се изправи пред много по-голяма конституционна криза.

Макар технически изборният процес да продължава, Байдън излиза като ясен победител от преброяванията.

По време на всеки президентски мандат има два пътя за премахване от власт – импийчмънт или 25тата поправка, която позволява на законотворците да махнат президент, който е болен или не може да изпълнява своите задължения. Те не важат ако някой опита да остане след като е просрочил мандата си, тъй като това лице вече не е президент по силата на закона: американските президенти по конституция имат четиригодишен мандат, който приключва на 20 януари след всяка изборна година.

На 20 януари 2021 г., победителят от изборите през 2020 г. ще положи клетва. И макар щатите все още да удостоверяват гласове и Избирателната колегия да заседава на 14 декември, за да обяви официалните резултати, експерти твърдят, че победата на Байдън е ясна, със 79,5 милиона гласове срещу 73,6 милиона за Тръмп и удобен марж за изборните гласове.

Когато Байдън положи клетва в Деня на встъпването в длъжност, Тръмп ще стане обикновен гражданин. Ако Тръмп се опита да остане, Байдън ще има властта, като нов главнокомандващ, да нареди на военните или на тайните служби физически да отстранят Тръмп от територията на Белия дом.

„Не си представям някога Тръмп да отстъпи, но ще трябва да приеме поражението“, казва Лорънс Дъглас, професор по право. Много вероятно е Тръмп да продължи да твърди, че е победител, дори и след като напусне кабинета, за да поддържа силна връзка със своите съмишленици – и потенциално да се върне отново на сцената през 2024 г.

„Конституционната демокрация предполага, че хората вярват в почтеността на изборния процес и могат да вярват на резултатите“, казва Дъглас. „Ако самият президент – не някаква маргинална група – каже на хората, че системата е фалшифицирана и на резултатите не може да се вярва, това е едно особено опасно послание.“

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах