сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Угур Шахин се надява ваксината на „Бионтек“ да бъде одобрена в САЩ през декември

24.11.2020 г.

Миналата седмица от „Бионтек“ обявиха, че ваксината им е ефективна при 95% от участниците в тестовете – без оглед на възраст или пол. Тя също така отговаря на изискванията за безопасност на американските регулативни органи.

Това кара Угур Шахин да вярва, че американските власти ще одобрят ваксината BNT162b2 през декември. 

„Ако всичко върви добре можем да започнем доставките за Европа и САЩ през втората половина на декември“, казва Шахин за Ройтерс. Екипът му  подаде  искане за спешно одобрение към  Агенцията за контрол на храните и лекарствата. „Може да го разглеждате и като коледен подарък“,  споделя Шахин. „Най-важното обаче е да отговорим на всички точки и да получим одобрение.“

Компаниите кандидатстват за европейско одобрение в началото на октомври.  В идеалния случай властите и на двата континента ще дадат зелена светлина на Шахин за доставката на 300 милиона дози ваксини до април 2021 г.

Освен „Бионтек“ други двама кандидати също имат положителни резултати: американската компания „Модерна“, която работи върху иРНК ваксина, докладва за ефективност от 94,5%. В Русия държавният Изследователски център център за епидемиология и микробиология „Гамалея“ също разработва ваксина срещу коронавируса. Макар тестовете да обхващат по-малко хора в сравнение с тези на другите ваксини изследователският институт докладва ефективност от 92%.

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата за първи път одобрява тест за коронавирус в домашни условия. Комплектът на американската компания Lucira Health получава спешно одобрение, съобщава агенцията. „Този нов тест е важен диагностичен напредък за борба с пандемията и намалява предаването на болестта“, казва шефът на агенцията Стивън Хан. Тестът, който реагира на генетичния материал на патогена Sars-CoV-2, е подходящ за употреба в домашни условия за лица над 14 години и към момента е достъпен само ако имате рецепта от лекар. Проба се взема от носа с пръчица, а резултатът излиза до 30 минути.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах