сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Оксфордската ваксина генерира висок имунитет при възрастните

23.11.2020 г.

Кандидатът за ваксина на Оксфордския университет и „Астразенека“ също е безопасен за хора над 55 години. Обещаващите резултати са публикувани в журнала The Lancet.

Данни от 560 участници сочат, че ваксината „се понася добре“ от всички възрастови групи. Също така се смята, че има сходен ефект върху имунната система както при младите, така и при по-възрастните.

Резултатите от третата фаза на проучванията в Оксфорд се очакват само след няколко седмици. „Близо сме и категорично ще имаме резултат преди Коледа“, казва Андрю Полард в интервю за BBC Radio 4 миналата седмица. Той е професор в Оксфордския университет и директор на Oxford Vaccine Group.

„Много се радваме, тъй като реакциите на имунната система изглеждат абсолютно еднакви, дори и при хора над 70 г.“, казва Полард. „Също така установихме – и мисля, че е изключително важно – че ваксината много добре се понася от хора над 55 г.“

„Известно е, че възрастните често се чувстват отпаднали в деня след поставянето на подобни ваксини. Но това не се прояви при нас, особено при тези над 70 г.“, обясни Полард.

Британското правителство вече е поръчало 100 милиона дози ваксини, наред с други 40 милиона от „Бионтек“/ „Пфайзер“ и над 5 милиона от Модерна.

Сред фармацевтичните производители няма конкуренция, казва Полард. „По света има много хора, които се нуждаят от защита“, казва той.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах