сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

Проучване: ваксина срещу грип може да намали риска от зараза с коронавирус

30.10.2020 г.

За да избегнете риска да се заразите едновременно от Covid-19 и грип, здравните експерти препоръчват да си направите ваксина срещу грип.

Учените са установили, че хората, ваксинирани срещу грип са с 39% по-малко засегнати от Covid-19.

Предстои зимата, а с нея и сезонът на грипа. Здравните власти в Европа и САЩ съветват хората да си сложат ваксини срещу грип. Те могат да намалят риска от зараза до 60% като имат и друго предимство: по-нисък риск от развиването на Covid-19. Предварително проучване, публикувано в Scientific American, доказва, че хора, ваксинирани срещу грип между 2019 г. и 2020 г. е с 39% по-малко вероятно да се разболеят от Covid-19 до юни.

Две други проучвания от Италия стигат до подобни изводии: броят на пациентите с Covid-19, които са над 65 години и които са ваксинирани срещу грип е бил по-нисък отколкото на тези без ваксина. Тези открития потвърждават и предишни проучвания, че ваксини, например срещу дребна шарка или полиомиелит, помагат на организма по-добре да се справи с други болести.

Експертите търсят още доказателства дали в действителност има връзка между ваксината срещу грип и по-ниският риск от Covid-19. „Проучването е вълнуващо, но резултатите не са окончателни“, казва Елен Фоксман, имунобиолог от Yale School of Medicine за Scientific American.

Може да има и други причини защо хората без ваксина срещу грип по-лесно се заразяват от Covid-19. Фоксман твърди, че хората, които са ваксинирани са по-предпазливи и по време на пандемия.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах