сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

„Сицилианецът” от Марио Пузо

28.10.2020 г.

Блестящото продължение на „Кръстникът” излиза в ново луксозно издание с твърди корици

След публикуването на луксозното издание на емблематичния роман Кръстникът” от американския писател c италиански произход Марио Пузо и няколко седмици след стогодишнината от рождения ден на автора на български език с нов вид се завръща и Сицилианецът”.

Достойното продължение на най-популярната мафиотска сага се появява в превода на Весела Прошкова и корицата на Дамян Дамянов, за да пренесе читателя някъде през 1950 г. – там, където шедьовърът, вдъхновил Франсис Форд Копола, е оставил Майкъл Корлеоне.

От върховете на сенчестия бизнес в самото сърце на Америка младият мъж се е озовал в Сицилия. И точно когато принудителното му изгнание е на път да приключи, му е възложена нова задача – да открие и придружи до „страната на неограничените възможности” местния престъпник Салваторе Джулиано. Taка Майкъл ще докаже своята лоялност.

Това пътуване съвсем не крие своите сенчести рискове – Джулиано е сложна личност с още по-сложни и оплетени връзки. От една страна, той се възприема от хората като сицилианския Робин Худ, поел нa кръстоносен поход срещу корупцията във властта и срещу самата мафия. От друга, мистериозната му фигура, изгубила се нейде из мъгливия и скалист италиански ландшафт, отдавна се е превърналa в многолика легенда. За едни той е благороден смелчага, за други е неустоим любовник, а за трети – свиреп враг…

Сблъсъкът между него и сенчестите структури, чието влияние стига далеч отвъд Океана, е неизбежен.

Мафията очаква поредната си жертва. А Майкъл ще трябва да докаже, че е достоен наследник на прочутата фамилия.

Безкомпромисен, напрегнат и заплетен, „Сицилианецът” е виртуозно постижение на криминалната проза, което по нищо не отстъпва на своя прочут събрат.

Жестоко романтична и лирична, тази средиземноморска трагедия е оригинален прочит на вечния сблъсък между справедливостта и предателството, между дълга към семейството и собственото оцеляване.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах