сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

Опасно за живота: Тези храни са отровни за кучета и котки

27.10.2020 г.

Внимавайте: някои храни са опасни за любимците ви – дори може да са фатални.

Всеки собственик на куче или котка понякога иска да поглези домашния си любимец с дребни лакомства. Някои даже разрешават на животните да дояждат остатъците в чиниита им. Някои котки и кучета също така обичат да се възползват когато никой не ги наблюдава и да си похапват неща, което не са предназанчени за тях.

Храни, които домашните любимци категорично не бива да ядат:

Авокадо

Авокадото съдържа токсини, които са в особено голяма концентрация в кората и сърцевината на плода. Самата пулпа няма толкова много токсини, но високото съдържание на мазнини в авокадото също не е здравословно.

Шоколад

Шоколадът е отровен за кучетата! Котките също не бива да ядат шоколад, поради алкалоидите, които се съдържат в какото. Ние хората можем да разградим и да използваме веществото, но домашните ни любимци – не. Смъртоносната доза е между 100 и 300 милиграма на килограм телесна маса. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече теобромин съдържа той. Ако чихуахуа изяде няколко парчета шоколад това може да се окаже смъртоносно.

Грозде и стафиди

За съжаление учените все още не могат да установят защо точно кучетата и котките не понасят тези плодове. Факт е, че гроздето е отровно и за двата животински вида, а стафидите – още повече.

Сурово свинско

Суровото свинско може да пренесе  вирусът на Ауески на кучета. Той е безвреден за хората, но за кучетата винаги е фатален, тъй като не се лекува. Затова винаги варете месото преди да го давате на кучетата.

Лук и чесън

Лукът и чесънът може да увредят червените кръвни телца на кучетата и котките. Това се случва поради серните вещества, които съдържат и може да доведат до животозастрашаваща анемия. Без значение дали е сурова, сварена или задушена – тази храна е табу. Това важи и за остатъците от храна в които се съдържа лук

Алкохол

Алкохолът има същият ефект върху нашите домашни любимци както и върху нас – просто те са по-малки и затова въздействието е много по-силно. Така че, не е нужно да казваме изрично, но алкохол на своята котка или куче не давайте. Това може да доведе до хронични чернодробни заболявания и да увреди бъбреците, а може да бъде и фатално.

Тесто за хляб

Маята  в тестото може да причини опасни за здравето газове, които да се натрупат при кучетата и котките. Суровото тесто е особено опасно, тъй като маята все още ферментира. При процеса от скорбялата и захарта се образуват въглероден диоксид и алкохол. Ако тестото се раздуе в стомаха може да нанесе сериозни поражения.

Кафе и чай

Кофеинът не може да се усвоява от котките и кучетата и се разгражда много бавно. Кафе, чай или други храни, които съдържат кофеин поради това не бива да се дават на кучета и котки.

Ядки

Някои ядки може да са мухлясали. Особено онези, които са внесени от тропически, влажни райони. Самият мухъл не е толкова вреден за здравето, по-скоро токсините, които отделя – те са опасни за кучета и котки дори в малки количества.

Сол

Солта е жизненоважно вещество, от което се нуждаят както хората, така и животните. Зависи обаче колко приемете. За щастие повечето храни за домашни любимци съдържат точно нужното количество и не е нужно да давате допълнително. Ако се приеме повече сол, животните имат нужда от повече вода, а това може да стресира бъбреците. Повечето сол е особено опасна за възрастни животни със сърдечни, бъбречни или чернодробни заболявания.

Сурови боб и зеленчуци

Суровият боб съдържа веществото фазин, което е токсично за кучета и котки. То потиска синтеза на протеин в тъните черва и уврежда червените кръвни телца.

Семейство картофови

Домати, патладжани и картофи не са за кучета и котки. Те съдържат активното вещество соланин, което е отровно за тези животни.

Декоративни растения

Декоративните растения като бръшлян или фикус са отровни, както и магнолията, нарцисите и люляка. Ако имате подобни, гледайте домашните ви любимци да не ги доближават.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах