сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

Смяна на часа: не, вие не спите с час повече!

25.10.2020 г.

Le Parisien представя проучване, проведено от производителя на часовници и свързани с тях медицински изделия Withings, което показва, че при преминаване към зимно часово време, увеличаването на времето за сън е незначително, противно на приетите схващания.

Кой не е чувал за преместването на стрелките на часовника към зимно време: „Ще можем да спим с един час повече“? Дори идеята да е съблазнителна, за съжаление тя е погрешна.

Това е резултатът от проучването, на което сме свидетели. Когато преместваме часовниците си с един час назад през нощта в събота срещу неделя, компанията е анализирала съня на 30 000 от своите клиенти. Тя е използвала данните, събрани чрез нейните часовници и други свързани уреди, активирани при пробуждането. Какво показват те?

Средно французинът спи само една четвърт час повече в събота срещу неделя, когато преминаваме към зимното часово време. Ясно е, че когато някой обикновено става в 9 часа, тази неделя той ще отвори очите си в 8:15. Но в главата му ще бъде 9:15. „Това показва, че тялото е запаметило лятното часово време“, казва Одри Рампацо, маркетингов мениджър на фирмата за Франция. „Ние наистина нямаме нужда от този допълнителен сън, затова се събуждаме.“

Трябва да отбележим, че цифрите показват леко неравенство между половете, тъй като жените печелят 14 минути повече сън, докато мъжете могат да се насладят на още  три допълнителни минути. / БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах