сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

Коронавирусът оцелява върху кожата до 9 часа

19.10.2020 г.

Изследователски екип от Япония установява колко време вирусът може да оцелее върху човешката кожа.

Броят на заразените с Covid-19 продължава да расте по целия света. За да се преборим с вируса по възможно най-добрия начин трябва да знаем колкото се може повече за него.

Изследователски екип от Япония установява колко време вирусът може да оцелее върху човешката кожа.  Резултатите сочат, че това са девет часа - значително повече отколкото задържането на грипния вирус – максимум два часа.

За целта на проучването, което излиза в журнала Clinical Infectious Diseases, екипът  нанася както коронавирус така и грипен върху човешка кожа. Фактът, че  Sars-CoV-2 може да оцелее на кожата до 9 часа означава по-голям риск от заразяване при контакт в сравнение с грипен вирус тип А, пишат изследователите, които работят с учения Риохей Хиросе. Така и пандемията се разпространява много по-бързо.

От това изследване също става ясно колко важна е добрата хигиена на ръцете.  Учените също така са приложили дезинфектанти върху заразените места на кожата и са установили, че всички вируси загиват в рамките на 15 секунди.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах