сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

При една от четири бременни COVID-19 може да се проточи

22.10.2020 г.

от MAYA WEI-HAAS, National Geographic

Като акушер-гинеколог в Калифорнийския университет, Сан Франциско, Джейкъби е много добре запозната с факта, че като цяло бременните много по-тежко от останалите се справят с инфекциозните болести. По време на пандемията от H1N1 през 2009 г. те са представлявали 5 % от смъртните случаи, макар да са били едва 1 процент от населението.

Сега, в най-големия анализ по рода си анализ, Джейкъби и колегите й установяват, че симптомите на Covid-19 се задържат за по-дълго при бременните. 

Проучването, публикувано в Obstetrics&Gynecology, сочи че и симптомите при тях са различни. Температура например не е била типична и се е проявявала при едва 12% от бременните. Другите симптоми на Covid-19 – кашлица, загуба на обоняние, умора и недостиг на въздух – се проявяват при значителна част от бъдещите майки и се задържат до два месеца.

Подобна информация за развитие на Coivd-19 по време на бременността може да  помогне по-лесно да разберем кога да потърсим помощ и какво чака онези, които се разболеят. Тя също така дава възможност да надзърнем към все по-голямата група на  „дълго боледуващите“ от Covid-19, които изненадват учените с проточващите се месеци симптоми.

Бременноста променя изцяло начина по който тялото функционира, в това число то става и по-податливо на някои инфекциозни болести, тъй като имунитетът е спаднал Половината от растящия зародиш произлиза от бащиното ДНК, което може да се регистрира като нашественик, така че майчиното тяло трябва да адаптира защитите си, за да позволи растежа му.

Бременноста също така може да стресира дробовете. С нарастването на плода той притиска диафрагмата или плоския мускул, който контролира пълненето на дробовете  с  въздух. Междувременно растящият плод също увеличава нуждата на тялото от кислород. И двете правят дробовете на бременните „малко по-уязвими“, казва Крос.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах