сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

„Велики времена“

19.10.2020 г.

Всичко е интересно в тази книга, но най-важни са няколко разказа. Те са ѝ дали заглавието „Велики времена“. Великите времена, това са годините на нашите борби за обединение и жестоките дни, последвали след тях. Участник във войната, Гривек познава покрай славата ѝ и скърбите, които тя носи със себе си. Но скърбите той описва не плачливо, а с твърда душа.
Симеон Радев

от Кирил Гривек

„Човекът, който е написал тези редове е истински писател“
Симеон Радев

Книгата на Кирил Гривек съдържа разкази за преживени моменти, есета с исторически сюжет и репортажи за Първата световна война. Текстовете са свързани от идеята за човечност и съпричастност, от мисълта за величието на българския дух и трагедията на обикновените хора.

Всеки от разказите в първата част на книгата описва дните на Гривек като санитарен подофицер през войната. В тях са събрани цяла галерия от образи и емоции, описана е съдбата на българските войници, на французите, разкази за сърби и албанци, за места и съдби, и надеждите на обикновените хора във вихъра на една жестока война.  

Във втората част са събрани есета и репортажи описващи с огромно майсторство животът на българите в началото на XX-ти век и годините по време на войните. Включени са текстове за живота и отношението на Йордан Йовков към природата и хората. Публикувани са два текста за Иван Вазов, в които Гривек пише с огромно уважение за малко познати детайли от живота на великия български писател като разказва за отношенията в семейството на Вазов и за последните дни на писателя.

Книгата „Велики времена“ е брилянтен пример за коректното пресъздаването на исторически събития през чувствителния поглед на един много талантлив писател. 

Повече информация за книгата „Велики времена“ ще намерите на: https://www.vakon.bg/veliki-vremena

Кирил Гривек (Кирил Илиев Добрев) е български писател, роден на 10 юни 1896 г. в град Варна в семейство на търговец, собственик на склад за дървен материал. Завършва френски колеж „Свети Августин“ в Пловдив и Висша търговска академия в Берлин. През 1923 г. се завръща във Варна и заедно със свои съмишленици основава Дом на изкуствата и печата, участва активно в културния живот на града. От 1925 г. работи в редица културни издания във Варна като редактор и автор. През 1932 г. се премества да живее в София и започва работа като чиновник в Дирекцията по печата към Министерство на външните работи и вероизповеданията. След 9 септември 1944 г. той е съкратен и става книжар. Пише разкази, повести, пиеси, мемоари, детски книги, стихове, голяма част от творчеството му е посветено и вдъхновено от морето. Умира през 1987 г.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах