сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

НАСА: Растат шансовете да открием живот на Марс

19.10.2020 г.

Директорът на Националната администрация по аеронавтика и космически изследвания на САЩ (НАСА) Джим Брайдънстейн вярва, че вероятността да се открият следи от живот на Марс в светлината на последните открития се увеличава. Той заяви това в събота на видеоконференция на Марсианското общество, съобщава ТАСС.

Брайдънстейн заяви, че все още не са намерени доказателства за живота на Марс. „Все още не сме направили това. Но вероятността продължава да се увеличава. Колкото повече търсим, толкова повече научаваме, че всички елементи, необходими, както вярваме, за съществуването на живота са или са били на Марс в миналото”, каза той.

Брайдънстейн припомни, че са открити по-ранни доказателства за наличие на течна вода под повърхността на Червената планета. Освен това учените са стигнали до извода, че на Марс има органични молекули.Ръководителят на НАСА изрази увереност, че изследванията с инструментите, инсталирани на космическия кораб Perseverance, ще съберат повече информация за Марс, както и ще се подготвят за пилотирана експедиция. „Разбира се, искаме да вземем проби от почвата, за да разберем по-добре миналото на Марс, включително дали е имало живот на него“, добави Брайдънстейн.

„Основното нещо, което искаме да направим, е да изпратим човек на Марс“, подчерта ръководителят на НАСА. „Мисля, че най-бързият начин да се направи това е използването на Луната”, каза той. „Ще отидем до Луната, за да стигнем след това до Марс”, обясни Брайдънстейн.
 
Ръководителят на НАСА поясни, че на Луната ще бъде възможно да се тестват и разработят технологии, които след това да бъдат приложени на Марс. Според него това ще позволи да се събере повече информация за това „как да се живее и работи” при условия, които са значително различни от тези на Земята. „Предимството на Луната е, че можете да се върнете от нея след три дни. Ако се случи нещо лошо, можем да се върнем у дома”, заяви Брайдънстейн. Той отбеляза, че при експедиция до Марс ще бъде много по-трудно.
 
През пролетта на 2019 г. НАСА обяви проект на лунната програма „Артемида”, която ще се състои от три етапа. Първият от тях, „Артемида” , предвижда безпилотен полет на космическия кораб „Орион”, инсталиран на ракетата за космическа изстрелваща система около Луната и връщането му на Земята. Вторият етап „Артемида 2” е полет около естествен спътник на Земята с екипаж на борда. В третата фаза на мисията „Артемида 3”, НАСА очаква да кацне с астронавти на Луната през 2024 г. и след това да ги изпрати на Марс приблизително в средата на 2030. Първият етап от програмата е планиран за 2021 г., вторият за 2023 г. / БГНЕС
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах