сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

Ваксината срещу коронавирус не е панацея

16.10.2020 г.

Вече има няколко ваксини, които са във важната трета фаза на тестване и одобряването им до края на годината изглежда напълно възможно. Когато ваксината е налице опасността от коронавируса би трябвало да е изчезнала. Но дали е така?

За съжаление не е толкова просто, пишат в The Lancet Малик Пейрис и Габриел М. Люн - лекари и професори от Хонконгския университет.

Вакисната не винаги предпазва от зараза и разболяване и не ви гарантира, че вируса няма да ви застигне. Учените доказват какво на практика означава това при експерименти с животни. При приматите например ваксината обикновено води до намаляване на симптомите и количеството вирус в долния респираторен тракт. Вирусите обаче остават в горните дихателни пътища и се разпространяват още повече. Така че ваксината не е синоним на развиване на имунитет.

Дори и някои хора да развият имунитет към вируса в резултат на ваксината важният въпрос е доколко ще трае той - при други патогени от семейството на коронавируса, които причиняват настинки, защитата често изчезва след по-малко от година. Предстои учените да изследват това внимателно.

Вече има някои случаи на SARS-CoV-2 при които след преживяване на болестта пациентите се заразяват отново. Поради това не може да се предполага, че ваксините драстично ще намлят или дори напълно ще предпазят предаването на вируса и ще намалят скоростта на разпространение на болестта.

Учените пишат: "Идеята, че имунитета, създаден от ваксина срещу Covid-19, ще даде възможност на хората да се върнат към нормалната ситуация отпреди появата на вируса се базира на илюзорни предположения."

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах