сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Хендрик Щреек: Стига вече масова истерия

28.9.2020 г.

Известният немски вирусолог Хендрик Щреек – директор на Института по вирусология в Бон, категорично се противопостави на налагане на повторна карантина като решение за справяне с евентуална втора вълна на пандемията от коронавирус в Европа.

Както съобщава британският „Телеграф”, Щреек съветва всички държави, които обмислят повторното въвеждане на карантина, да се успокоят и да не се поддават на масова истерия.
„Време е да се спре с това вълнение. Можем да надхитрим вируса, използвайки нашите знания. Трябва да осъзнаем, че COVID-19 ще бъде с нас много дълго време и трябва да се научим да живеем с него. Не можем да продължим с прекратяването на нормалния си живот и да парализираме всичко”, категоричен е Щреек.

Изданието припомня, че проф. Щреек подкрепи първата карантина, която Германия въведе. Тогава от Италия пристигнаха шокиращи предварителни данни и учените тепърва започваха да се справят с коронавируса. При подобни условия принципът за предпазливост предполага налагането на драконовски мерки. Но ситуацията през следващите месеци се промени драстично, смята вирусологът.

Според него, сега вирусът представлява по-малка опасност по ред причини и логиката сочи, че трябва да се предприемат разумни мерки и да се намери правилният баланс.
„Убеден съм, че промените в отношението на хората оказаха силно влияние върху заразата. Сега те се заразяват по-малко заради спазването на социална дистанция, поради което клиничната картина е много по-благоприятна. По-добрата хигиена и мерките за носене на маски оказва влияние върху намаляването на разпространението на вируса”, смята професорът.

Според Щреек, за да се следи развитието на пандемията, не е достатъчно само да бъде наблюдаван броят на новозаразените, а да се следят данните от интензивните отделения на болниците. Вече е ясно, че масовите събирания ускоряват разпространението на заразата, докато ходенето на фризьор или в магазина е риск, който може да бъде контролиран.
Той предлага да бъде въведена т.нар светофарна система, т. е. въвеждане на локални мерки в зависимост от това къде се влошава ситуацията, кои региони попадат в зелена, жълта или червена зона. Цветовете биха показали заетостта на болничния капацитет. Подобна версия беше представена наскоро от Австрия, пише „Телеграф”.


В заключение Щреек заявява, че държавните власти не могат да допуснат грешка в борбата срещу пандемията, стига да разчитат на здравия разум и на подробни анализи за това, кое е по-малкото зло. В този момент махалото е отишло твърде далеч в посока на „ковид неврозата”, което радикално е намалило ключови програми на ООН за борба с ХИВ и глада в третия свят, а това може да доведе до голям брой смъртни случаи, смята германският вирусолог.

„Страхът често е полезен рефлекс, но в тази ситуация е лош адвокат. Хората са станали ирационални”, заключи той. /БГНЕС

Берлин / Германия

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах