сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Откриха пореден огромен кратер в Сибир. От какво се е получил?

25.9.2020 г.

Докато лети над безбрежната сибирска тундра руски телевизионен екип наскоро забелязва интригуваща особеност: кратер с дълбочината на половин футболно игрище, образуван в замръзналата земя. Парчета лед и прах са пръснати на десетки метри от кратера.

от Maya Wei-Haas, National Geographic

Това е последният от няколко подобни интересни кратери, открити в Сибирските ширини. Първият е забелязан през 2014 г. Учените смятат, че те се образуват при изригване на метан и въглероден диоксид, които се намират сред пластовете прах и лед – явление, което става все по-често със затоплянето на климата. Но има още много въпросителни.

Скорошни проучвания на други кратери сочат към един и същ механизъм: т. нар. криовулканизъм, при който изригванията са под формата на замръзнала или рядка кал  вместо огнени разтопени скали. Подобни явления се срещат и на други места в нашата Слънчева система – например на луната на Сатурн – Енцелад. Но криовулканизмът се счита за необичаен на Земята. Изучаването на това сибирско явление може да ни подскаже какво се случва на далечните планети.

Първият сибирски кратер е открит през юли 2014 г. През следващите години учените са идентифицирали 15 подобни кратера, образувани от естествени изригвания. Новонамерената дупка номер 17 е вероятно най-голямата. Изучавайки я учените се надяват не само по-добре да разберат процесите, причинили взривовете, но и да прогнозират къде в бъдеще могат да се повяват подобни кратери. Експлозиите може да представляват риск за местните хора, които разказват, че са чували взривовете или виждали пламъци там, където новите кратери са се образували.

Анализ на други кратери, в това число изследването на ледените им стени, подсказва какво се случва. През 2018 г. Андрей Бичков, геохимик от Московския държавен университет „Ломоносов“ и колегите му предполагат, че взривовете  са вид криовулканизъм, който се дължи на експлозивна комбинация от газ, лед, вода и кал.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах