сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Пандемията от коронавирус заплашва и носорозите

23.9.2020 г.

Всяка държава в света се приспособява към това, което се определя като „новото нормално” в контекста на пандемията от COVID-19. За природозащитниците в Африка това означава да боравят с по-малко ресурси, като същевременно се борят с нарастващата заплаха от бракониери.

Незаконният лов не е нищо ново за намаляващите видове носорози, но пандемията е увеличила заплахата срещу тях и прави бъдещето им изключително несигурно, пише електронното издание „Lonely Planet”.

Както белите, така и черните носорози, както и съответните им подвидове, са станали емблематични при трафика на диви животни. На много места, предимно в азиатските страни, клиенти търсят рогове от носорог, за които се смята, че притежават изключителни свойства и служат от обикновен афродизиак до лек срещу рак. Медицинските и здравни експерти смятат, че няма научна обосновка за тези твърдения, но това съвсем не намалява риска, пред който са изправени животните.

А и за бракониерите свойствата на роговете от носорог нямат абсолютно никакво значение – те са в този бизнес заради парите.

„Килограм рог от носорог носи около 60-65 хиляди щатски долара“, обяснява Джеймс Мвенда, световноизвестен пазач на носорози и рейнджър в резервата Ол Пайета в Кения. Тази информация стига до общност, в която хората живеят с по-малко от 1 долар на ден и, съответно, изкушението за бракониерство става голямо. В период на пандемия намирането на работа става по-трудно, а привличането на хора към незаконен лов на носорози – по-лесно.

Носорозите са желана плячка за бракониерите от десетилетия. От 1910 г. популацията на черни носорози е спаднала от 150 000 екземпляра до едва 4000, като близо половината от този брой са убити само между 1980 и 2000 г. Белите носорози, от друга страна, бяха първите, получили защита, което им позволи да се увеличат от едва 100 екземпляра през 1895 г. до 18 000 носорога сега. Заради бракониерството, обаче, този брой също намалява.

Пандемията усложни не само живота на хората, но и на носорозите, пише изданието.

В началото на април, когато пандемията от COVID-19 е едва в началото, Южна Африка и Ботсвана съобщават за увеличаване случаите на бракониерство спрямо носорози в популярни туристически дестинации.

Според основателя на резервата за носорози в Ботсвана Мап Айвс, бракониерите преживяват много по-лесно пандемията. Липсата на туристи е окуражила незаконните им дейности, а правителството на Ботсвана изпрати въоръжени войници, които да противодействат на бракониерите.

Според Айвс, колкото по-скоро се върнат туристите, толкова повече очи и уши ще наблюдават случващото се там и ще спират бракониерските набези.

Хората, които се занимават с поддръжката на резерватите за носорози, казват, че имат нужда от подкрепа, за да може работещите в тях да останат и да продължат всеотдайната си работа по опазването на животните. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах