сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Усмивката променя начина по който виждаме света – дори и да е изкуствена

21.9.2020 г.

2020 година ни даде много поводи за тъга. Най-сериозният вероятно е пандемията от коронавирус. Но следващия път когато понечите да извиете ъгълчетата на устата си надолу, пробвайте обратното: усмихнете се широко.

Поне това съветват изследователи от Южноавстралийския университет. В проучване, публикувано наскоро в специализираното списание „Експериментална психология“, те откриват, че когато се усмихваме на себе си ние също така считаме света около нас за по-положителен.

Този ефект изглежда се появява дори когато усмивката ни е принудена. „Ако мускулите ви казват, че сте щастливи, тогава е по-вероятно да виждате света около вас в по-позитивна светлина“, съобщава лидерът на проучването Фернандо Мармолехо-Рамос. „Установихме, че когато някой се насилва да се смее, това стимулира амигдалата – емоционалния център в мозъка ни. Той на свой ред освобождава невротрансмитери, които водят до положително емоционално състояние.“

Това откритие може да помогне на изследователите в дългосрочен план да са от полза на хората как да постигнат по-добро психическо здраве. „Ако можем да излъжем мозъка да възприема определени неща като „щастливи епизоди“, това може да подобри психическото ни здраве“, казва Мармолехо-Рамос.

Накратко: това, което правим и как се държим влияе върху начина по който виждаме света. Когато се усмихваме светът е по-положителен. Или, както казва водещият на проучването: „ Провайте насила, докато не стане естествено“- няма да ви навреди.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах