сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Един от 500-те станали най-богати в света за само три месеца – основателят на Zoom Ерик Юан

19.9.2020 г.

Много компании са икономически затруднени поради кризата с коронавируса и се страхуват за съществуването си – но не и компанията на Ерик Юан.

Американецът с китайски произход е основател и управителен директор на приложението за видео конференции Zoom. Тъй като вирусът принуждава хората да работят и да се социализират предимно онлайн, платформата в момента преживява същински бум.

Още преди избухването на епидемията от коронавирус цените на акциите на Zoom рязко се покачиха. Едва година след първичното публично предлагане през април 2019 г. Юан събира над 7,57 милиарда долара нето, съобщава Bloomberg Billionaires Index. През септември 2020 г. той изкачва компанията от нулата до 43-то място в класацията на „Форбс“ за най-богати американци.

Юан е роден в провинция Шандун, Китай. И двамата му родители са били минни инженери. Според Bloomberg Юан има бакалавърска степен по приложна математика и магистърска по инженерство. След завършване на университета той работи в Япония в продължение на 4 години. Юан мечтае да се премести в Силициевата долина и да работи за нова интернет компания. Според Fortune САЩ 7 пъти отказват виза на Юан, и му издават такава едва през 1997 г., когато се мести в Калифорния. Според CNBC той е бил на 27 години по това време и почти не е говорил английски.

Докато е живял в Китай той и приятелката му учели в различни колежи. Както съобщава Fortune двамата били разделени от разстояние, което се изминавало за 10 часа с влак. Двамата се женят по-късно.

„Можех да я виждам само два пъти в годината и тогава пътувах по 10 часа с влак“, казва Юан пред Forbes през 2017 г. „Тогава бях млад – 18 или 19 г. – и си мислех, че ще бъде страхотно да има устройство в бъдеще при което само с натискане на копчето да може да я виждам и да говоря с нея.“

Днес компанията е на стойност 35 милиарда долара.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах