сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Пресъхва най-голямото езеро в Камбоджа

31.8.2020 г.

Хун Сотхаритх си спомня времената, когато отива в Тонле Сап, за да стане рибар. Това е в началото на 1990-те и гората в покрайнините на езерото била толкова гъста, че на него, бивш войник, му били нужни ден и половина да си проправи път до плаващото селище.

По време на шестмесечния дъждовен сезон обширната влажна зона е място за хранене и размножаване на огромно разнообразие от риба, в това число критично застрашения гигантски сом пангасианодон (Pangasianodon gigas). „Навсякъде имаше гора и рибата беше в изобилие“, разказва Сотхаритх.

Днес единствените останки от крайезерната гора са в Кох Чижанг – област, обхващаща пет села в северозападния край на езерото, където Сотхаритх е заместник-управител.

Пожар през сухия сезон на 2016 г. унищожава 80% от гората и местообитанието на множество риби, а около 13 000 души, които живеят в плаващите къщи, изоставят рибарството и в момента отглеждат чили и друга реколта.

Подобна е историята и около Тонле Сап, най-голямото езеро в Югоизточна Азия и център на най-продуктивния езерен риболов.

По-нататъшното обезлесяване и унищожаването на околната среда е много вероятно да причинят сериозни икономически щети за близо един милион камбоджанци, които живеят около езерото и милиони други, които зависят от добива на риба от езерото – основният източник на протеин в страната.

Проучвания доказват, че водните гори в много по-голяма степен абсорбират въглеродния диоксид отколкото традиционните гори, което означава, че те значително могат да спомогнат за ограничаването на влиянието на климатичните промени, като поглъщат огромни количества въглероден диоксид от атмосферата.

Преди средата на XX век Камбоджа е известна със запазените си гори. Макар и по-малка по територия от съседните Тайланд и Виетнам по това време страна разполага с повече девствени гори. Но с края на гражданската война и разрастването на икономиката в началото на 2000 г. нарастват и темповете на обезлесяване. Правителствена схема отдава над 10 % от територията на страната, предимно каучукови плантации, на чуждестранни компании, което води до масово унищожаване на околната среда.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах