сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Исландия през моя обектив

29.5.2015 г.

От Донна Цанева

 

Исландия е наистина едно от най-мистичните кътчета на тази планета. Ако гo погледнете на картата, този остров от 100 000 кв.км, който е дом на само 300 000 души, се намира на място, почти недостижимо в нашите представи. Дава илюзия за много отдалечена и откъсната от реалният свят земя, но всъщност е на само два часа и половина път със самолет от Лондон. Името й, съчетание от думите „ice“ (англ. „лед“) и „land“(„земя“) примамва много хора към пътешествие.

Да, през зимата наистина вали сняг и земята е заледена, но всъщност температурата не пада под -10 градуса на повечето места. Характерни за зимата там са дългите нощи, а денят продължава само 3–4 часа. През тези месеци слънцето изгрява около 11 ч и залязва към 16 ч. За разлика от това през лятото слънцето залязва чак към 2 ч сутринта и изгрява час по-късно, а през юни има дни, в които е светло цели 24 часа (лятно слънцестоене).

Повечето туристи идват, за да видят северното сияние през зимата или да се насладят на невероятните водопади и естествени топли реки и извори през лятото. Уникалният пейзаж, както и мнoгoбройните красиви кътчета, правят Исландия истинска мечта за фотографа – без значение дали е аматьор или професионалист.

Туристическият сезон официално започва към средата на юни (когато са отворени повечето пътища) и трае до края на септември. По така нареченият „Route 1“ туристите могат да направят обиколка на Исландия и за техен късмет почти всички забележителности се намират около този път. Семейството и близките ми още не могат да разберат какво толкова намирам в тази страна, за да пожелая да остана тук. Надявам се, че тези снимки ще ви помогнат да разберете причината.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах