сп. National Geographic - Март 2020
National Geographic KIDS - Март 2020

Йонийските острови – намереният Рай

30.9.2013 г.

от Мария Цанкова и Ивайло Попов


        

Какво по-хубаво място за първата ваканция на млада влюбена двойка от отдалечен остров? Отговорът – трите острова Лефкада, Кефалония и Закинтос в Йонийско море. Избрахме да нощуваме в Кефалония – най-големия и централно разположен, известен със спиращите си дъха брегове, цветове и контрасти, които да утолят жаждата ни за фотография. Не беше от тези дълго планирани почивки. Резервирахме и тръгнахме буквално на следващия ден, а както се оказа в последствие – не беше и класическият тип почивка. На такова живописно място човек трудно може да стои безучастно, лежейки на плажа с книга в ръка.

Пропътувахме 700 км до Лефкада и още с пристигането си се отправихме към един от най-посещаваните плажове – Порто Кацики. Останахме зашеметени от тюркоазения цвят на морето, изпъкващо на фона на заобикалящите го бели скали. Заслужаваше си да пропуснем последния за деня ферибот до Кефалония и да нощуваме непредвидено в селцето Василики – най-южната точка на Лефкада. Ден по-късно след настаняването в хотела ни в Ликсури започна истинското приключение. Столицата Аргостоли, романтичният залез на плажа в Миртос, пещерата Мелисани с подземното си езеро, многобройните яхти на пристанището във Фискардо са малка част от уникалните пейзажи, които се запечатват в съзнанието на човек за цял живот. Не оставихме непреобърнато камъче от острова, включително и под водата. Направихме първото си гмуркане заедно недалеч от бреговете на рибарското селце Агиа Ефимия. И тъй като не може да отидеш в Рим и да не видиш Папата, не пропуснахме най-известния корабокрушенски плаж Навагио на остров Закинтос.

Думите не стигат да опишат магията и емоцията, които носи това райско кътче на Земята, но се надяваме, че обективът ни ще успее да ви пренесе поне за няколко минути там.

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах