сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Истанбул

30.8.2013 г.

от Владимира Тотева

 

Бях замислила този пътепис още щом се прибрах вкъщи след екскурзията ми в Истанбул. По различни причини се забавих с довършването му. Сега, на фона на упоритата борба на младите в Турция срещу ограничаването на гражданските им права, гледната ми точка се промени. И под „млади" имам предвид духовно съзрелите, образованите, свободомислещите. Хората, които имат свое мнение и възприемане на света и са готови да го защитават.

В началото на май в Истанбул беше спокойно. Това не е първото ми посещение там, но отново ме поразиха контрастите в същността му. Арабски, колоритен, екзотичен, шумен. Препълнен с история. Но едновременно с това европейски и съвременен, безопасен, а и по един особен начин близък на нас, българите.

„Старите" турци, забрадени и невежи, в Истанбул са малко. Има ги, срещаш ги, но всъщност Истанбул е град на младите хора. Тези, които представляват същинското наследство на Ататюрк.

И град на туристите. Присъствието на които също е продукт от дейността на Бащата на турската нация. Защото Ататюрк „отваря" Турция за света. Той стои в основата на икономическия, политическия и социалния й разцвет.

Оставам с надеждата, че когато се върна в Истанбул, а аз определено ще го направя, отново ще заваря онзи европейски град от спомените ми. Древен, пъстър, международен. С продавачите, който забележат ли капчица интерес в очите ти, могат да те гонят с километри със стоката си. С младите туркини на високи токове, с неспазващите никакви правила за движение шофьори и с турските мъже, които подвикват след теб от чиста радост, че си жена и си „хванала" окото им. Обичам този град и оставам с надеждата, че бъдещето ще съхрани и надгради сътвореното от множество народи за римляни, византийци и турци.

А сега ви представям това, което със старание и уважение сглобих за вас. Та макар да е само песъчинка в океана, наречен Истанбул.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах