сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

ПАНТАНАЛ: НАЙ-ГОЛЯМОТО БЛАТО НА СВЕТА

23.3.2011 г.

от Румен Пенин

От Румен Пенин

 

 В сърцето на Южна Америка, между Бразилия, Боливия и Парагвай е разположено най-голямото блато на света. Попада в басейна на великата река Парана и на картите е изобразено, като голямо зелено петно с множество сини черти. Всеки картограф в него ще разпознае знака за заблатена територия. Но това огромно блато, заемащо около 200 хил. кв км има необикновен, уникален природен свят и ненапразно в учебниците по география му е отделено специално мястно. Тази природната област  е известна под името - Пантанал. Според речниците : пантано - означава именно блато, заблатена местност.

По-голямата част от нея е в бразилския щат Мату Гросу. Пантанал е в горното течение на р. Парагвай, най-големия приток на Парана. През 2000 г. Пантанал бе обявен от ЮНЕСКО за територия с уникален животински свят, който трябва да бъде защитен и запазен за бъдещето.

Но кое прави Пантанал рай за еколозите, едно от най-запазените природни кътчета на контенента и света? Отговора е многозначен, каквото е и биоразнообразието на областта. Малко са районите на Земята, където се съчетават подобни специфични природни условия - климатични, хидроложки, почвени и дават живот на не по-малко уникален организмов свят. Областта се разполага в едно старо огъване на земната кора и е заобиколена от редица невисоки планини и плата, най-голямото от които е Мату Гросу. Дъното на тази огромна котловина е с много малък наклон - ок. 4-5 см на км, което затруднява оттока на водните маси и ги задържа продължително.

Възникването си Пантанал дължи и на субекваториалния климат при който се сменят два сравнително добре обособени сезона: влажен (летен) и сух (зимен). Първият е от октомври до март, а вторият от април до септември, като не забравяме, че Пантанал е на юг от Екватора и сезоните са обърнати в сравнение с нашите. Валежите тук са доста високи - ок. 1500 мм годишно, почти три пъти по-високи от тези в страната ни. 

Тази кратка географска справка за Пантанал не дава представа за необятния и чуден природен свят на този природен феномен. Пристигнах в областта след едно дълго пътешествие из Бразилия и вече бях се потопил в невероятния природен свят на Амазония. Една ранна утрин излетях от Сао Паоло с предварително уговорена програма за посещение на Пантанал с изходен пункт град Куяба - административния център на големия бразилски щат Мату Гросу. Този път пътувах с моя колега и приятел руския географ Григорий Исаченко, доцент в Санкт - Петербургския университет и неговата съпруга, преподавател по туризъм в същия университет. Чисто професионално от години с моя приятел искахме да посетим Бразилия и да се докоснем до част от неповторимата й природа. Естествено след Амазония в списъка на първо място стоеше Пантанал. Областта не е сред популярните туристически обекти, поне засега. От тази гледна точка дори се радвах, тъй като предпочитам да попадна в места, където човек със своята "инфраструктура" все още не е изтласкал природното, за да настани антропогенното....

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах