сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

По железните пътища на България - част I

13.10.2010 г.

от Спасимир Пилев

от Спасимир Пилев

 

Преди около четири години си бях купил карта, на която бяха показани всичките 100 национални туристически обекта. Тогава се зароди и идеята за една обиколка из България. И сега, четири години по-късно успях да я осъществя. Маршрутът беше интересен и може би е малко странно, но и... непознат за мен. С помощта на множество влакове - ту движещи се с електричество, ту електрически мотриси и дори в нередки случаи и дизелови мотриси, от състава на БДЖ.

В ранното утро на 9 август от Централна гара София в посока Видин започна моето пътешествие и тъй като вече стана ясно, че пътувах само и единствено с влак, реших да го нарека „По железните пътища на България". Накратко маршрутът, който си бях начертал имаше следния вид: София - Берковица - Видин - Плевен - Ловеч - Свищов - Шумен - Разград - Русе - Трявна.

За направата на добри снимки влакът за съжаление не е най-добрият вид транспорт, който може да се използва. Но въпреки всичко е сравнително много по-евтин и по-продължителен, което позволява да се видят красивите гледки от нашата страна на по-бавна скорост.

Бих искал да дам няколко съвета при снимане от влак:

Ако искате да попадне сградата на гарата в обектива на фотоапарата, то най-добре е да се возите във втория или третия вагон (разбира се това много зависи и от дължината на влака и къде ще спре машиниста, но в повечето случаи е така); най-добрите снимки се получават, ако пътувате с вагоните с купетата - заставайки в коридора и на свален прозорец се откриват невероятни гледки, които може да „уловите" с фотоапарата си; за хубаво или лошо покрай жп линията има буйна растителност, която закрива голяма част от пейзажа, но возейки се точно в тези вагони и заредени с много търпение се получават уникални снимки.

Най-известната лятна дестинация със сигурност е някой от морските ни курорти, а в последните години и в съседните ни страни. Но с този пътепис искам да ви покажа, че в България има и много други места, които си заслужава да бъдат посетени.

 

В първата част на моето пътуване ще се поразходим из Видин, Плевен, Ловеч, Свищов и Шумен.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах