сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Западното крайбрежие на Швеция - красота, чистота, спокойствие и вкус

7.9.2010 г.

от Галина Валентинова

 от Галина Валентинова

 

Още от ученическите си години проявявах интерес към скандинавските страни. По време на студентството изучавахме икономиките на някои развити държави, сред които и Швеция - най-голямата скандинавска страна. Швеция е известна със своята чиста природа - около 10% от общата й площ е заета от езера (95 700 на брой) и 78% от гори - и едновременно с това е с изключително висок стандарт на живот. Въпреки че индустриалното производсто е широкозастъпено (всички знаем за Volvo, Ericsson, SKF и т.н.), шведите обръщат голямо внимание на опазването на околната среда и на оптималното и в същото време щадящо използване на природните ресурси - например за развитието на енергийния сектор все повече бива използвана енергията от водноелектрическите централи и вятърната енергия. Благодарение на това, че почти не е участвала в големи войни, страната съхранява успешно своите човешки, природни и икономически ресурси.

Имах голямо желание да посетя тази страна и стана така, че се омъжих за швед. Ето че сега, разположена удобно в кожения стол на самолета, трепнещо очаквах да се приземя на шведска земя за трети път. Първите ми две срещи с шведите, тяхната страна и култура породиха у мене повече въпроси, отколкото да ми дадат отговори. Взирайки се в кълбовидните, бели като памук облаци, се питах с какво ли ще ме изненада Швеция този път.

По-голямата част от престоя ми там беше на красивото западно крайбрежие на страната около и във втория по големина град Гьотеборг или Йотебори (както се произнася на шведски). Малките, но известни курортни градчета, които посетих, създадоха у мен впечатлението, че живея в някаква приказка, която ще се опитам да опиша и на вас чрез снимките в галерията.

Чух тракването на колесника, който се отвори точно под мен. Усетих и ударите на сърцето си. Вълнувах се. Свежият въздух, като че ли съвършено пречистен, изпълни гърдите ми веднага щом слязох от стълбата на самолета. Всичко наоколо беше зелено!

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах