сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Вараните на остров Комодо

30.8.2010 г.

от Румен Пенин

от Румен Пенин 

 

Безброй са островите на Индонезия. Някои са големи и известни, а други малки и неизвестни. Един от тях е със световна слава - Комодо. Именно тук са се запазили вараните, най-големите гущери на Земята, останали от бурното минало на планетата ни. За да отидеш там, трябва да имаш специален интерес. Пътят е дълъг и нелек. Неотдавна бях на обиколка из тази невероятно интересна страна, в която като географ не можех да не включа Комодо. След среща с орангутаните на Калимантан, с красивите вулкани и старите будистки и индуистки храмове на Ява, тълпите туристи на Бали, пътуването до Комодо бе приключение, което не се забравя никога.

Индонезийските аеролинии са имали и имат проблеми. Важното е да излетиш и безпроблемно да се приземиш, а кога ще стане това... и местните богове не знаят. Денят, в който трябваше да летя между островите Бали и Флорес, полетът бе отменен. Това не пречи на местните летища да предлагат под наем самолети, ако държиш непременно да летиш до някой по-близък или по-далечен остров. Ядосан от отмяната на официалния полет на местната компания, руски новобогаташ просто си нае самолет и замина за желания остров, а аз се прибрах ядосан в хотела с моя колега и приятел Григорий Исаченко - младши, преподавател по география в Петербургския университет, и съвсем не така заможен като бизнесмена, наел самолета. Само приятното море и мекият пясък успокоиха нервите ни.

На следващата сутрин най-сетне се настанихме в самолета на неизвестна аерокомпания и не след дълго разглеждахме с интерес островите, над които прелитахме: Ламбок, Сумбава, Ринджа... Така започна едно от невероятните ми приключения в тази част на света, която все още пази много от тайните на дивата природа. Последвалите няколко дни остават едно от най-вълнуващите ми преживявания...

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах