сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Моята исландска приказка

10.8.2010 г.

от Лилия Петрова

от Лилия Петрова

Исландия е уникална страна-една от малкото, в които могат да се видят ледници и лава, активни вулкани и изригващи гейзери и да се наблюдава северно сияние през дългите и студени исландски нощи. Притежава изключителна природа и въпреки отдалечеността й от всички останали държави определено си заслужава да бъде посетена. Исландският народ е много гостоприемен и винаги готов да помогне. 

За странатата има множество интересни, но малко известни факти.

От Средновековието насам около една трета от лавата, покрила земната повърхност, е изригнала именно тук. Същата геотермална активност, захранваща вулканите, създава безкрайно количество геотермална енергия, използвана от над 90% от домакинствата в страната-една от най-евтините и чисти форми на енергия, съществуващи до момента. Това прави Исландия най-малко замърсената страна в света. Уникалното за тази държава е, че пясъкът по бреговете й е черен. Това е така, тъй като се е получил от изстинала лава, след вулканична дейност. Държавата е по-богата на горещи извори и геотермална активност от всяка друга страна в света. Горещите извори са около 800, а средната температура на водата им е 75 градуса Целзий. Някои от тези извори представляват гейзери, най-известният от които е Гейзир, намиращ се в южна Исландия. От името му идва международната дума „гейзер" и е най-старият известен досега. Ватнайокул е най-големият по обем и втори по площ ледник в Европа. Под него има няколко вулкана, изригващи през определени периоди от време.

Няколкото седмици, прекарани в тази приказно красива и необикновена страна, завинаги ще останат в спомените ми като моята исландска приказка.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах