сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

България-Европа-Австрия

28.9.2009 г.

от Явор Стаменов

от Явор Стаменов
 Още от малък обичам да пътувам. Сега не по-малко... Първото ми усещане, когато Боинг 737 се сниши и гледката през илюминатора стана съвсем ясна, беше въодушевление. Никога досега не бях ходил в Австрия със самолет. Чувството да пропълзиш в някоя държава с кола или автобус определено е по-различно от това да влетиш вътре на крилете на метална птица, направена от човека. Всичко става някак... като на филмова лента.

Кацаш, слизаш от самолета, паспортна проверка, свиваш през 1-2 коридора във вътрешността на виенското летище Швехат и хоп - ето го семейството, при което ще прекарам цели две седмици в Австрия. Две седмици, наситени с впечатления.
Въпросното семейство, приятелско на моето от години, за жалост или не, не живее в града на Мария Терезия и Франц Йозеф, а на около 200 км на югозапад, в близост до град Вайц, който пък от своя страна се намира само на 30 км от друг голям град - Грац.

Пейзажът около новия ми дом за тези две седмици колоритен - наоколо всичко е потънало в зеленина, такава, каквато човек вижда именно на картинките от тиролските и алпийски картички - зелена трева, борови гори и типичните хълмисти възвишения. Към цялата тази картинка прибавете и стария изоставен средновековен замък, обрасъл и забравен от времето, гледащ тъжно модерните и пъстри австрийски къщи от селцето Стурмберг.

Така зареден с положителни емоции от вече видяното, нека ви заведа до Грац.
За мое нещастие уцелих време, в което в града имаше улични ремонти. Въпреки тях Грац успя да ме впечатли с интересната комбинация от старинната си класическа архитектура от различни епохи и иновативните идеи на разнородните участници във фестивала за улично изкуство La Strada 2009.

Не по-слаби са и впечатленията ми от един друг австрийски град в северната част на страната - да точно така, говоря именно за културната столица на Европа за 2009 г. - град Линц. Някога славещ се като културна столица на Третия Райх и любим град на Адолф Хитлер, днес Линц намира интересни начини, за да изчисти репутацията си от миналото.
Широкият индустриален пояс около града отстъпва място на сравнително малкия, но колоритен център - също смесица на старо и ново.
Основният площад на Линц - Hauptplatz с богата история на сблъсъци и размирици, включително по повод на името на самия площад, днес е начална точка на туристическите маршрути из града.

Освен местата които посетих из Австрия, друг интересен аспект на пътуването ми бяха хората. Семейните приятели, при които бях отседнал, са българи, напълно интегрирали се в условията на страната. „Екскурзовод" по време на престоя ми при тях беше едната им дъщеря и моя добра приятелка, на възраст колкото мен - 17. 
Покрай нея аз получих шанса да се запозная и с други млади хора от Австрия, в които открих доста прилики с родната младеж, но и няколко различия, вероятно дължащи се на различния стандарт на живот и ценностите на отделните народи.  Едно обаче е сигурно - с всяко следващо поколение глобализацията  все повече и повече претопява тези несъотвествия. А дали това е положително или не - няма да си позволя да коментирам.

Хората, местата и всички прекрасни впечатления от Австрия неведнъж ме накараха да се замисля и още дълго ще останат като един страхотен спомен, но стига толкова съм писал, нека оставя на няколко снимки да разкажат останалото...

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах