сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

5 200 км за 39 дни около Черно море с колело

24.9.2009 г.

от Вячеслав Стоянов

от Вячеслав Стоянов 

Започнах да карам колело преди три години, така открих начин да избягам от стреса. Карах колело преди това, само като малък, използвайки го като играчка за по-напреднали деца. Сега преоткрих колелото, но вече като транспортно средство. Започнах да карам всеки ден до работа и обратно. Много бързо се почувствах по-добре и душевно и физически, изпълнен с енергия. С колелото спечелих още един коз - независимост в града! Въпреки, че няма условия за безопасно каране на колело в града, се придвижвах няколко пъти по-бързо отколкото с кола. Зарибих се много бързо и увеличих дистанциите като започнах да карам всеки ден след работа до Вакарел и обратно - 50км. През почивните дни карах из природата. Когато караш колело забелязваш това което не е достъпно за погледа когато караш кола. Видях много боклук, който с всяка година ставаше все повече и повече. Не издържах, кипнах! Тук разбрах, че трябва да направя нещо по въпроса с тези боклуци, които виждам всеки ден, а не да чакам някой да се погрижи за тях. Когато забелязах, че обществото е безразлично се роди идеята да направя нещо като „PR на проблема с отпадъците" като обиколя Черно море с колело и опаковам боклука в приключенска опаковка. Защо Черно море? Защото съм роден в Крим, израснал съм и съм живял дълго време по бреговете на Черно море. С очите си наблюдавах как то се превръща в бунище. Не мога да го оставя така, искам поколенията след мен да се наслаждават на красотата му, а не на вонята му.
И така тази година, от 24 май до 6 юли, обиколих Черно Море с колело - 6000км за 45 дни. Бях първият, който обиколи Черно Море с колело.
Мотото на мисията ми беше „Рециклирането на мисленето в полза на опазването на околната среда" Експедицията с името „ REcycle" имаше двойно значение: рециклиране и обикаляне с колело. Събрах достатъчно материал за репортажите в над 50 медии от 7-те държави. Експедицията беше отразена и по телевизиите им. Пиша книга и подготвям документален филм.

В основа на това което видях и обмислих, предлагам някои идеи за разрешаване на проблема с чистотата в общия ни дом:

  • Производителите и дизайнерите, които налагат продуктите си на пазара, да обърнат внимание на съдбата им след употреба, без да си измиват ръцете с еко таксите които плащат.
  • Общините да се погрижат за слагането на табели и кофи за боклук по местата, където има нужда от тях, а не където им е удобно да има.
  • На всяка крайпътна спирка да има контейнер за боклук.
  • Боклукът да си остава в колата до момента, в който не срещнем контейнер, където можем да го изхвърлим.
  • Фирмите, събиращи боклука, да не допускат препълването на контейнерите.
  • Сметищата да бъдат на места, на които няма да пречат на екосистемата.
  • Всеки път при пазаруване да се носи торба за многократна употреба.
  • Да се взимат предимно големи разфасовки.
  • Да се направи така, че пластмасовата опаковка да е значително по-скъпа.
  • Да се намери начин за рециклиране на отпадъци. Боклукът също да има цена, за да се провокират "чистачи", който несъзнателно ще почистват.

http://www.vyacheslavstoyanov.com/bg/report/82

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах