сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Спомени от Камбоджа

29.5.2009 г.

от Аспарух Камбуров

Повечето хора свързват името Камбоджа с бедност, глад, война, мизерия. Изникват спомени за едно от най-големите престъпления в историята на човечеството - геноцида, проведен от режима на Червените кхмери над собствения им народ. Чудовищен акт, виновниците за който са изправени пред трибунал едва сега - тридесет години след края на режима. В периода 1975-1979 г. от недохранване, болести и екзекуции загиват около 2 млн. камбоджанци - 1/5 от населението на страната. Зловещият режим, оглавяван от Пол Пот, рухва с намесата на наскоро спечелилия сблъсъка със САЩ комунистически Виетнам, но страната още десет години е в плен на гражданска война. През 1991 са пратени мироопазващи сили на ООН, с цел организиране на първите демократични избори. Това е и мястото, където за първи път българи взеха участие като миротворци - и 11 души загинаха, при сблъцъци с Червените кхмери. Издънка на маоистките и ленински идеи за комунизъм, извратеният режим завинаги остави отпечатък върху съдбата на този народ.

Такива са, за съжаление, най-пресните спомени от Камбоджа. Съвременници на описаните събития още има и те разказват. Отдавна, отдавна са изчезнали обаче съвременниците и летописците на едни други събития - на условията и факторите, довели до превръщането на Кхмерската империя в най-мощната държава в Югоизточна Азия. Кхмерската империя обхваща времето от началото на IX до началото на XV в. Що се отнася до културните постижения и политическа власт, този период бил златен век на кхмерската цивилизация. Величествените храмове в района на Ангкор, намиращ се близо до днешния град Сием Реап, са трайно свидетелство за величието на наследниците на Джаяварман II. (Дори Червените кхмери, които не гледали с добро око на по-голямата част от историята на страната, се съгласили да сложат на знамето на Демократична Кампучеа изображение на ангкорски храм. Подобен мотив се открива и в знамето на Народна Република Кампучеа.)

Кралството, основано от Джаяварман II, дало името на днешна Камбоджа, или Кампучеа. Сложната система от канали и резервоари, създадена по времето на Индраварман и неговите наследници, осигурила могъществото на Камбоджа за половин хилядолетие. След като кхмерското население вече не било зависимо от непостоянните сезонни мусони, то могло да направи ранна „зелена революция", която осигурила страната с големи излишъци от ориз. Упадъкът на Камбоджа през XIII и XIV век вероятно бил ускорен от западането на напоителната система. Набезите на тайландците и други чуждестранни народи, както и вътрешните противоречия, породени от династически съперничества, разединили човешките ресурси по отношение на поддръжката на системата и тя постепенно била занемарена. Подобна зелена революция е именно и целта на Червените кхмери, но некадърното администриране води до смъртта на хиляди хора, насилствено пратени да строят диги, язовири и канали с примитивни оръдия на труда.

В моите спомени Камбоджа ще остане с фантастичните си храмове и прекрасни хора. Това е страната на усмивките, тук всеки се смее. При все цялата мизерия и недоимък хората са в едно особено състояние на духа, което ги прави по-пригодни за справяне с проблемите. Причина е може би влиянието на религията върху традиционните ценности на народа - гостоприемството, добротата и благоразположението на камбоджанците е пословична. Аз бях 6 месеца на работа в Камбоджа, и се уверих и в трудолюбието им. Имахме над 250 работника, които вършеха работата, осигурявана от нас (компания за търсене на нефт и газ) с песен на уста. А колко тежка, колко непосилна е иначе работата по оризовите полета - в тропическа жега, до колене във вода (през дъждовния сезон)! Беден, но щастлив народ. Бих се радвал и у нас, българите, да имаше поне частица от духа на кхмерите, и вярвам колко по-лесно бихме се справяли и с последиците от двадесетгодишния преход, и от финансовата криза, и с личните си междуособици, комплекси и проблеми.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах