сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Филмът, който не бива да се случва

5.8.2020 г.

Дългогодишният партньор на WWF България, режисьорът Камен Коларов, се обръща към зрителите, с апел да помогнат за най-новия му филм да не бъде заснет.

Новият филмов проект на Коларов, “Антропоцен парк: Последните оцелели” се върти около най-древния вид, обитаващ река Дунав. Преди няколко седмици, режисьорът сподели видео, в което обяснява концепцията на новия си сценарий.

За филма Коларов споделя, “[Историята] започва в дълбините на река Дунав. Става въпрос за едно приключение, започнало преди 200 милиона години, но развръзката му се случва сега. Това е моментът, в който цял един вид среща най-кръвожадното чудовище.”

Есетровите моруни са древен вид, обитаващ река Дунав. Обитават земята от 200 милиона години – достатъчно, че да се нарекат съвременници както на динозаврите, така и на човека. Днес последните размножаващи се есетрови популации в Европейския съюз са се съхранили в долното течение на Дунав – на границата между България и Румъния. Опазването им е една от най-важните мисии на екипа на WWF.  

Каузата на моруните е близка на организацията – от години се взимат мерки за контрол, преброяване и защитаване на популацията на моруните, като последната инициатива, свързана с тях, се случи по повод Международния ден на Дунав, когато екипът на природозащитната организация пусна над 7000 тримесечни моруни в реката.

„Жизненият цикъл на есетровите риби наподобява човешкия – те живеят дълго, но се размножават само няколко пъти в живота си. Ще отминат 10-15 години, преди нашите моруни да се завърнат обратно в Дунав и да създадат своето първо поколение. Затова трябва да пазим техните местообитания и да им дадем шанс да изградят стабилна популация. В противен случай, рискуваме да загубим безценен вид, появил се на Земята много преди нас“, призова ихтиологът Стоян Михов от WWF. Бракониерството, замърсяването, преградните стени по течението на реката нарушават нормалния ритъм на живот на моруните, свеждайки популацията им до опасно ниска численост. Aко историята продължава така, изглежда ще сме свидетели на тяхното тотално изчезване.

Обръщението на режисьора завършва с признанието, че това е филм, който не иска да снима. Все още е възможно да излезем от филма и да осигурим щастлива развръзка на моруните. За да се случи това 6 000 човека трябва да дарят по 5 лв., за да може фондонабирателна кампания на WWF да изпълни целта си от 30 000 лв. Средствата ще отидат за зарибяване и поддържане на популацията на един от  най-древните видове на планетата - есетрите.

Дари на wwf.bg/esetra и сподели кампанията, за да сложим щастлив край на филма

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах