сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Известни са победителите в Националния конкурс за карти „Истории, проекти и мечти върху карта“

16.11.2019 г.

На 13 ноември в София хотел Балкан се състоя официалното награждаване на победителите в националния конкурс за карти „Истории, проекти и мечти върху карта“.

Конкурсът се организира от ЕСРИ България в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма, Министерство на културата и сп. National Geographic Bulgaria. Конкурсът се организира по повод Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) и честването на 50-тата годишнина на компанията световен пионер и лидер в разработването и внедряването на Географски информационни системи (ГИС) – Есри, за да насърчава всички малки и големи откриватели да разкажат своята история с ГИС технологиите.

В рамките на един месец десетки организации и индивидуални участници изготвиха печатни и интерактивни карти със специално разработените апликации, разказвайки своята неповторима история, по нов и вълнуващ начин. Всички карти бяха показани по време на конференцията, организирана по повод Световния ГИС ден пред близо 700 представители на над 150 организации, които взеха участие във форума.

На тържествена церемония по награждаване полковник Иван Инковски, председател на Военно-географска служба, проф. д-р инж. Теменужка Бандрова, заместник-председател на Международна картографска асоциация, инж. Георги Гладков, Държавна агенция „Електронно управление“ и Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България – официален организатор на Световния ГИС Ден в България, обявиха победителите и връчиха награди във всяка една от категориите на конкурса.

В категория „Печатна карта“ наградата получи инж. Петър Иванов,  ДКИС на МВР за карта „Оценка на щетите от пожара край с. Брягово, обл. Хасково на 12-08-2019 г.“.

Отличията за интерактивни карти отидоха при:

В категория „Пътуване и туризъм“ наградата е за Троянски манастир “Успение Богородично” в категория „Пътуване и туризъм“ за карта „Поклонническа обиколка на Троянския манастир".

Стоян Петков, Община Струмяни получи наградата в категория „История и култура“ за карта "Малешево пее и танцува".

Инж. Росен Иванов, УАСГ, в категория „Устойчиво развитие“ за „Карта на територии, подходящи за биологично пчеларство".

Аспарух Камбуров и екипът студенти от специалност „Маркшайдерство и геодезия“ в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ в категория „Образование и наука“ за интерактивната карта „Специалност "Маркшайдерство и геодезия". Кои сме ние?".

Наградата за карта на публиката отиде при Елисавета Стоев, студент в Софийски университет "Св. Климент Охридски" за карта „Екологично строителство. Има ли бъдеще в България?"

Отличените във всяка една от категориите в конкурса получиха едногодишен лиценз за водещия в света ГИС софтуер Esri ArcGIS Desktop; едногодишен неограничен достъп до най-богатия електронен образователен център за геопространствени технологии – Esri Training, сертификат от ЕСРИ България, специализиран атлас със съвременни ГИС карти „Esri Map Book“ и др.

Всички интерактивни карти, които участваха в конкурса, могат да бъдат разгледани тук.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах