сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

WWF стартира нова кампания за опазване на тигрите по света

1.8.2019 г.

Швейцарската неправителствена организация WWF (Фонд за дивите животни), фокусирана върху опазването на застрашените видове по света, влезе в колаборация с едно от водещите приложения за комуникация в света Rakuten Viber в помощ на каузата за опазването на дивите тигри.

Всеки може да направи дарение в подкрепа на каузата

Viber пусна специално създаден пакет от стикери, вдъхновен от поведението на тигрите в дивата природа. Освен, че могат да бъдат изпращани между потребители в приложението, стикерите водят към сайта на организацията, както и автоматично активират чат бот при сваляне. През чат бота потребителите могат да правят дарения, както и да научат повече за изчезването на тигрите, да тестват знанията си и да печелят дигитални награди.

Viber, който е част от семейството на японския интернет гигант Rakuten, ще удвои всеки долар, събран по време на кампанията, докато сумата достигне 10 хил. долара. Като застава зад каузата на WWF, Rakuten Viber демонстрира ангажираността си към опазването на застрашените видове.

Каузата на WWF

Преди 9 години WWF се зае с тежката и амбициозна задача да удвои броя на дивите тигри по света до 2022 г. Кампанията на WWF цели да повиши осведомеността относно намаляването на тигрите, използвайки капацитета на приложението за разпространение на информация сред огромен брой хора. Като включат стикерите на кампанията в ежедневната си комуникацията, потребителите разпространяват каузата и мотивират приятелите си да се включат.

Проблемът

Бракониерството е основна заплаха за дивите тигри. На черния пазар съществува огромно търсене на всички части от телата им. Кожите им се продават за декорация, а органите им все още се използват в традиционната медицина и като афродизиак. Голяма част от дивите тигри се намират в т.нар. “тигрови ферми“, което допринася значително за намаляване на популацията им. Тигровите ферми нямат нищо общо със зоологическите градини. Животните са отглеждани в непоносими условия и убивани, заради интереса към техните кости и органи. Държани в плен, тигрите губят инстинктите си и не могат да се справят в естествената  си среда, дори да бъдат освободени и върнати в нея.

За да оцелеят в дивата природа, тигрите се нуждаят от прясна вода за пиене, животни за лов и растителност, в която да се скрият. Към днешна дата, тигрите са загубили повече от 90% от някогашната си територия. Планините, джунглите и горите, които са били техен дом, са намалели драстично заради изграждането на пътища и промишлени комплекси.

Ако повече хора знаят за положението,  в което се намират дивите тигри, шансовете им се увеличават.  Сега всеки може да допринесе за каузата, като изтегли и разпространи новите стикери на Viber. На страницата на WWF има още много идеи какво можем да направим за да опазим дивата природа. 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах