сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Емблематичният поход Fjällräven Classic се разраства с цели осем локации по света през 2020

29.7.2019 г.

Преходите и трекингът винаги са били в сърцето на шведската марка Fjällräven (Фиелревен). Нейният основател, Оке Нордин, стартира инициативата още през 70те години, когато започва да кани групички хора да излизат заедно в дивата природа и да изпробват качествата и функционалностите на неговите продукти. През годините това прераства в първото официално събитие Fjällräven Classic, състояло се през 2005 г. Постепенно хората по целия свят започват да се интересуват все повече и повече от този стил трекинг, в който човек носи всичко необходимо в раницата си, опъва палатката си, приготвя храна си и то, докато се движи със собственото си темпо, и в компанията на хора със сходен начин на мислене. Затова и през 2020 марката ще организира Classic на цели осем локации по света.

Първият Fjällräven Classic в Швеция е 110 километров поход през пустата и необитаема шведска Лапландия. Организиран е във време, когато интересът към живота на открито и преходите в планината е в упадък в Швеция, а целта е да вдъхнови хората да излязат и да открият красивата природа, която ги чака в непосредствена близост до техния град. От тогава инициативата се разширява, и Classic започва да се провежда освен в Швеция, и в Дания, Колорадо и Хонг Конг.

Тези събития се оказват важни бизнес инкубатори за марката, магазините и доставчиците в различните райони. Но най-важното е, че те вдъхновяват толкова много хора да излязат в природата. Заради това и Fjällräven разширява посоката на своята дейност и възприемa нови мисии и цели.

Сега, петнадесет години след първия Fjällräven Classic, интересът към трекинг в Швеция и по целия свят процъфтява. Моментът е подходящ за следващата стъпка по разширяването на трекинг събитието, създало собствена общност от любители на живота на открито.

Затова 2020 година ще постави началото на дългосрочен ангажимент за разширяване на дейността на Fjällräven и организирането на цели осем Fjällräven Classics по целия свят: Швеция, САЩ, Дания, Хонконг, но също: Южна Корея, Германия, Великобритания и Китай.

Всяка дестинация със своята уникална природа, собствената си култура и подход към живота на открито. Но концепцията все още е същата - участниците носят собствено оборудване като палатка, спален чувал, готварско котлонче, храна и т.н. Разбира се, по пътя ще има контролни точки, където ще могат да получат помощ, за някой прекалено упорит мазол и твърде тежка раница. Акцентът е върху вдъхновяването на хората да се движат в хармония с природата, като носят всичко необходимо и оставят зад себе си само следи от стъпки. Всеки участник е силно насърчаван да напусне всеки базов лагер, както го е намерил - или в още по-добро състояние. Важно е дейността да е максимално уважителна към природата. А най-хубавото е, че всичко това дава шанс за участниците да споделят знания, умения и преживявания заедно!

Ако се чувствате вдъхновени за приключения на открито, намерете правилната екипировка – за всякакви преживявания на открито, в магазина на Fjällräven в София, The Mall или онлайн на fjallraven-shop.bg.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах