сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

ЗАПОЧНА ГЛАСУВАНЕТО ЗА БИЗНЕС ПРОЕКТИ, КОИТО ЩЕ ПРОМЕНЯТ СВЕТА

10.4.2019 г.

Гласувайте и помогнете на българския стартъп Lam’On да спечели наградата на публиката в Chivas Venture

100 хил. долара ще бъдат поверени в ръцете на обществеността, която да гласува за любимия си стартъп от тазгодишното издание на Chivas Venture – глобалният конкурс, който всяка година раздава безвъзмездно 1 милион щатски долара на социални бизнеси, които съчетават печалбата с целта да повлияят положително върху света. На 9 април 2019 г. Chivas Venture обяви старта на онлайн гласуването, което ще продължи в рамките на три седмици, насърчавайки обществеността да изрази подкрепата си за един от 20-те международни финалисти на Chivas Venture, като гласува на https://www.chivas.com/bg-bg/the-venture

Гласовете на публиката ще определят как ще бъдат разделени първите 100 хил. долара финансиране между финалистите. Първите 50 хил. от тях ще бъдат отпуснати на стартъпа, който получи най-много гласове, а всеки от петте подгласници ще получи по 10 хил. долара. Останалите 900 хил. долара ще бъдат разпределени от жури на глобалния финал на Chivas Venture в Амстердам.

Българският стъртъп LAM’ON е един от финалистите, които се опитват да променят света и точно вашият глас може да даде нужния тласък на бизнеса им. Анджела Иванова, Гергана Станчева и д-р Филип Ублеков са създатели на революционно биоразградимо фолио. То се използва в печатарството като предпазващ слой върху хартиени изделия. За разлика от сегашните решения, LAM’ON се отделя лесно от хартията и дори може да се компостира.

Ламинатът, който сега се използва в огромна част от списанията и в менютата на ресторантите, е направен от пластмаса, базирана на петрол. Проблемът при него е, че трудно и рядко се рециклира, а разграждането му отнема стотици години. Ламинатът, който са създали тримата съдружници от LAM'ON, е изработен от възобновяеми източници, а лепилният слой е специално разработен за нуждите на печата и е нетоксичен. В края на живота си биоразградимото фолио не оставя отпечатък върху природата. Ако хартията, на която е положено, е подходяща, целият продукт може да се компостира. Ако не – отделянето на ламината от нея може да се изпълни без вредни химикали и двата елемента да се рециклират. Ако пък се изгори в инсинератор – от LAM’ON се отделят в пъти по-малко вредни емисии, а дори да се изхвърли в сметище, се разгражда стотици пъти по-бързо.

20-те финалисти от цял свят ще се изправят един срещу друг в четвъртфинали и полуфинали, за да получат шанс да спечелят дял от наградния фонд на Chivas Venture. 20-те кандидати ще бъдат намалени до пет финалисти, всеки от които ще има само пет минути, за да впечатли експертното жури и аудитория от 2000 технологични експерти, инвеститори и предприемачи.

За да научите повече за последните 20 стартъпа и да подкрепите вашият фаворит, посететеhttps://www.chivas.com/bg-bg/the-venture. Гласуването приключва на 30 април 2019 г. в полунощ.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах