сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

ПО ПЪТЯ НА УИСКИТО В ДЪФТАУН

8.4.2019 г.

130 години традиции и новаторство – съчетани, за да се създаде „най-добрата напитка в долината“

В периода 23 ноември – 8 декември Glenfiddich покани всички свои почитатели на събития, наречени със загадъчното име „Паспорт за Дъфтаун“, в едни от най-нашумелите столични барове. Освен забавления и дегустация на стилната напитка един от участниците в присъствието на нотариус спечели истински Паспорт за град Дъфтаун, Шотландия, и замина заедно със свой приятел за Долината на елените (Glenfiddich от галски), където в дестилерията на Glenfiddich да се запознае с тайните по създаването на най-награждаваното сингъл малц уиски в света. Късметлията бе Иван Попов.

Иван Попов се отправи към градчето Дъфтаун, което е приютило най-старата семейна дестилерия, и се настани в хотел Dowans, който се намира във викториански замък с гледка към красивата долина на Спей. За вечеря дегустира фууд перинг меню, като всяко ястие бе съчетано с пет различни вида Glenfiddich.

На следващия ден Иван посети дестилерията, основана през 1887 г. от Уилиям Грант в гр. Дъфтаун, област Спейсайд – една от основните области за производство на малцово уиски в Шотландия. Градежът на дестилерията започнал камък по камък и на Коледа 1887 г. усилията му са възнаградени с първата капка уиски. От тогава до днес Glenfiddich гордо застават зад философията на Уилям Грант Every Year Counts – „Всяка година има значение“, като ценят високо стойността на времето и използват своите 130 години опит да правят уиски, за да създават уникални разновидности по години сингъл малц уискита. Да следват Every Year Counts означава, че се възползват от възможностите, които всяка нова година им предоставя във всички сфери на живота. От 115 дестилерии в Шотландия само няколко са все още семейна собственост – Glenfiddich е една от тях. В момента пето поколение от наследниците на Грант управлява бизнеса. Чрез емблематичните дестилатори със специфична форма – много важна за автентичния вкус на Glenfiddich, се произвежда това сингъл малц уиски. Сингъл означава, че е направено само в една дестилерия, а малц – че е от 100% малцован ечемик. Glenfiddich използва вода от извора Роби Дю абсолютно във всеки един процес от производството от 1887 г. до днес. Това гарантира постоянно и високо качество на всичките уискита. А специалните бъчви придават до 80% вкус и аромат на напитката и затова създателите на бранда решават Glenfiddich да бъде една от малкото дестилерии в света, която има собствени бъчвари.

Иван Попов проследи всички работни процеси от смилането на зърното, ферментацията, дестилацията и отлежаването, което нямаше как да не му направи най-силно впечатление, тъй като е най-важният процес за създаването на крайния вкус. Разбира се, за финал дегустира различни по години уискита на марката.

С помощта на своето семейство Уилям Грант успява да реализира мечтата си, която днес радва милиони почитатели на сингъл малц уискито по света.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах