сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Фортисимо Фамилия разказва „Приказка за Шехерезада“

27.3.2019 г.

Да разкажеш историята на Шехерезада с музика би било успешно начинание, само ако умееш да разказваш приказки! А кой друг освен Фортисимо Фамилия, заедно с музикантите от Софийска филхармония, биха могли по-добре да разкажат тази мистична история.

Симфоничната сюита „Шехерезада“ е музикална съкровищница. Завещана ни е от руския композитор Николай Римски-Корсаков, базирана на приказките от „Хиляда и една нощ“. Историите на арабската красавица придобиват ново значение, попадайки в музиката. Тази оркестрална композиция комбинира два много типични елемента от руската музика, характерни в частност и за музиката на композитора: ослепителна, пъстра оркестрация и ориентализъм.

Първото изпълнение на творбата се е състояло на 22 октомври 1888 г. в Петербург под диригентството на автора. А на 14 април в зала „България“ от 11:30 часа ще може да бъде чута под диригентската палка на Мартин Пантелеев. Присъщо за приказния празник, какъвто е всеки концерт на Фортисимо, умелите актьори Мая Бежанска и Иван Юруков ще ни поведат в мистичната приказка, но и ще добавят интересни факти от живота на Николай Римски-Корсаков.

„Шехерезада“ е предпоследният концерт за сезон 2018/19 на Фортисимо Фамилия. Остава само още един концерт - „Детска филмова музика“ на 19 май, отново на същото място и същия час.

Билетите са вече в продажба на касата на зала „България“. Както и о н л а й н н а : https://sofiaphilharmonic.com/ , https://www.eventim.bg/bg/, http://www.ticketsbg.com/ .

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах