сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Nokia 7.1 – Изкуствен интелект и последните иновации от Google

18.12.2018 г.

Ежедневието ни в съвременното развито общество е немислимо без мобилните телефони. Изборът на пазара става все по-труден, поради изобилието от модели с все повече
екстри – повече пиксели, мегабайти, знайни и незнайни приложения и какво ли още не. Представяме ви най-новия смартфон Nokia с чист Android™, които се вписват ненатрапчиво в ежедневието ни и ни помагат да сме по-ефективни, по-доволни, по-свързани или пък не...

ИЗРАБОТКАТА

Nokia 7.1 впечатлява с висококачествени материали и изработка, които традиционно очаквате от смартфон Nokia. За създаването му са внедрени процеси от бижутерството и изработката на най-скъпите часовници. Nokia 7.1 демонстрира естетична хармония между различни методи на полиране на металното покритие, като крайният резултат е повърхност, отразяваща само контролирани отблясъци. Смартфонът използва уникалните оптични свойства на стъклото, за пречупването и излъчването на дълбоки, богати и неутрални цветове, с акцент върху светлината и дълбочината /85% от повърхността на смартфона е закалено стъкло/. Сърцевината на устройството е изградено от цял алуминиев блок серия 6000 и обработен машинно в продължение на часове.

PUREDISPLAY

Nokia 7.1 е първият смартфон на Nokia, който идва с технологията на екрана PureDisplay за превъзходно гледане с HDR¹ качество. Включително поддръжка на HDR10, която ще възпроизведе видеото с по-висок динамичен контраст 1 000 000: 1 и по-голяма яснота, разкривайки детайлите, както в светли, така и в тъмни области. Независимо дали е на открито, на ярка слънчева светлина или в слабо осветена стая, дали играете игри или гледате видеоклипове, яръкият FullHD+ 5,84", 19:9 екран автоматично ще регулира яркостта и контраста според условията на осветление, като гарантира жив образ и под ярко слънце.

Смартфонът поддържа и функцията да възпроизвежда съдържание, което не е в HDR¹ стандарт, като го конвертира в такъв - в реално време с помощта на специален 16-битов модул, обработващ милиони пиксели в секунда, за да осигури възможно най-доброто качество на изображението при всякакви условия. Портът за бързо зареждане USB- Type C зарежда до 50% от батерията за 30 минути, за да ви върне бързо и лесно в играта. Nokia 7.1 се задвижва от мощен Qualcomm® Snapdragon™ 636 Mobile процесор, който осигурява голям скок в производителността. Това го прави чудесно решение за стрийминг на съдържание в HDR.

Моделът разполага с чувствителна 12MP/5MP двойна, основна камера с оптики ZEISS и два сензора за фокусиране, гарантиращи супербърз автофокус, който го отличава от останалите смартфони. Втората камера всъщност играе ролята на дълбочинен сензор за повече от всяка снимка. С технологията за HDR¹ фотография камерата създава великолепни изображения при всякакви условия включително при ниска осветеност. Сега можете да направите фотография с идеално преливащ фон, като от професионално студио, благодарение на вградения изкуствен интелект и при основната и при предната камери.

Новият потребителски интерфейс на камерата с професионален режим Pro Camera дава контрол върху баланса на белия цвят, ISO, големина и скорост на затвора – ако предпочитате да зададете ръчно настройките. Смартфонът разполага и с технология за стабилизиране на картината Electronic Image Stabilisation (EIS) и 360° високо-чувствителни микрофони за обемен звук за истинско звуково изживяване. Режимът Dual Sight за снимане с двете камери едновременно е наличен и тук, като са добавени забавни емотикони и ефекти, за директно прилагане.

СНИМКИ В ДВИЖЕНИЕ

Опитвали ли сте се да заснемете детето си докато играе и се движи? Често това е задача с повишена трудност и резултатът не е добър. Това е така, тъй като при обикновения автофокус се използват само 5% от наличните пиксели. Камерата на Nokia 7.1 разполага с двоен фотодиод (2PD автофокус), който имитира човешкото око и използва всички 100% пиксели за заснемане на обекти в движение.

ЧИСТ, СИГУРЕН И АКТУАЛЕН С ANDROID ONE

Nokia 7.1 се присъединява към смартфоните Nokia от семейството на Android One, които пристигат с висококачествен софтуер одобрен от Google. Смартфоните Nokia с Android One предлагат по-голям обем на пространство за съхранение и по-дълъг живот на батерията, а единствените приложения, които са предварително инсталирани, включват последните иновации с изкуствен интелект от Google.

 

¹HDR - Висок Динамичен Диапазон(Обхват) на изображението и е типичен термин за практика от фотографията, прилагана напоследък при съвременните дисплеи и камери. От самото наименование е ясно, че това е метод за повишаване на динамичния обхват на снимката, тоест съотношението между най-светлите и най-тъмните елементи в една сцена от една страна и диапазона на яркостните стойности, които една цифрова камера може да заснеме от друга. Вместо да се заснеме само една снимка (кадър), когато се използва HDR се заснемат няколко отделни снимки (кадъра) при различна експозиция. След това се използва софтуер за обработка, който избира най-общо казано най-добрите елементи на трите снимки (кадъра). При смарт телефоните, при наличие на HDR, телефонът прави сам всичко това – заснемане и обработка – натискате бутона за снимане и получвате една обикновена снимка и еднa с HDR. Резултатът обаче би трябвало да е по-близо до това, което реално виждате с очите си, а не толкова какво камерата реално снима. Затова, когато включите режим HDR, на телефона му е необходимо малко по-дълго време за да направи снимка, защото всъщност той прави 3 снимки, а не една.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах