сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Възвратим процес ли е побеляването на косата?

18.10.2018 г.

Възвратим процес ли е побеляването на косата? Oтговорът вече е да.

Всички рано или късно побеляваме. И то не само на възраст, за която се смята, че това е нормално. Все по-млади хора също са с прошарени коси. Тоест цифрите в ЕГН-то не винаги са фактор.

Защо побеляваме?

Оказва се, че причина за това са гените, възрастта и околната среда. Побеляването на косата или Canities, както е научният термин, е резултат  от недостига на пигменти, причинен от липсата на меланин, но и от обезцветяването на съществуващите пигменти. И сякаш белият цвят не е достатъчен, а и косъмът променя вътрешната си структура, което го прави по-крехък, лесно се наелектризира, става труден за стилизиране и в същото време започва да расте по-бързо. Побеляването често се възприема и като признак за преждевременно стареене, но всъщност може да се появи на всяка възраст, а факторите за него са два:

  • Дефицит на пигмент – клетката, отговорна за пигментацията, губи своята ефективност, синтезира по-малко меланин и косата губи естествения си цвят.
  • Побеляване се появява и поради липса на каталаза (антиоксидантен ензим) и натрупване на водороден пероксид, който избелва съществуващите пигменти. А той обезцветява меланина и целия косъм.

Всички тези фактори не зависят само от възрастта, а и от стрес, тютюнопушене, интензивно излагане на слънце или хормонални проблеми.

Има ли решение?
Досега единственият вариант бе боядисването на косата. Вече не е! След 6-годишно проучване и уникално партньорство с престижни научни центрове, експертите на PHYTO идентифицираха една изключителна молекула – пептид RE30, която връща пигмента в косъма още от корена. Стъпвайки на научното откритие, марката създава спрея PHYTO RE30 – първата терапия за побеляла коса, с която невъзможното става реалност. Продуктът съдържа две супер мощни активни съставки:

- Пептид RE30, който има особеностите на алфа-MSH – хормон с ключова роля за пигментацията на косъма. Той активира синтеза на меланин и транспортирането му по косъма, което позволява на пептид RE30 да засили естествения процес на пигментация. Освен производството на пигмент, той се бори и срещу обезцветяването, защитавайки косъма от водородния пероксид, чието производството намалява с 30%!

- Екстрактът от лилаво лале има противостареещото действие, благодарение на високо съдържание на антиоксидантни феноли. Чрез него косата възвръща силата, младостта и мекотата си.

PHYTO RE30 е антиейдж грижа за косата с 98% естествени съставки, която трябва да започне да се използва още при появата на първите бели коси. Употребата му е изключително лесна – сутрин или вечер по 8 впръсквания директно върху суха или влажна коса. PHYTO RE30 е унисекс продукт, който не омазнява кожата и ухае на цитруси, зелен карамфил и зелена ябълка.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах