сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Бележитите портрети на Феликс Надар

21.6.2018 г.

Четиридесет от най-добрите портрети на световноизвестния френски фотограф Феликс Надар (1820-1910) ще бъдат представени пред българска публика.

Между тях са тези на Сара Бернар, Александър Дюма, Клод Дебюси, Шарл Бодлер, Жорж Санд, Жак Офенбах, Емил Зола, Жул Верн и още десетки големи имена от края на ХIХ и началото на ХХ век.

Откриването е на 21 юни от 18 ч.в Двореца, пл. "Княз Александър ." Изложбата, която ще продължи до 26 август, се осъществява съвместно от Френския институт в България и Националната галерия в София благодарение на престижния музей "Jeu de Paume" в Париж, в сътрудничество с Медиатеката за архитектура и културно наследство и Министерството на културата на Франция.

С това събитие завършва петият фестивал "Фотофабрика". Гаспар-Феликс Турнашон, известен с псевдонима Надар, е роден в Париж на 6 април 1820 г. Работи като фотограф, карикатурист, журналист и писател. Бунтар и смелчага с ясно изразени социални идеали, той е първият фотограф, противопоставил се на общественото мнение, развивайки докрай своите идеи и вкусове. Записва името си в историята на фотографията като първия човек, направил въздушни снимки. Въвежда аерофотографията и портрета като жанр. Обича да снима тези, които познава отблизо.

Архивът на Надар съдържа фотографии на почти всички популярни писатели, поети, художници, актьори, музиканти и танцьори за онова време. Наричан е още "фотографът на звездите". Експериментатор и забележителен артист, чиито портрети представляват Пантеон на епохата му. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах