сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Кампанията „Рециклирай! Културно е.” продължава във Фестивален и конгресен център Варна

15.5.2018 г.

Кампанията „Рециклирай! Културно е.” набира скорост. След като преди седмици в София тя бе подкрепена от основните театрални сцени, сега продължава и на територията на Фестивалния и конгресен център във Варна.

Кампанията бе открита в присъствието на министъра на околната среда и водите – Нено Димов, министърът на туризма  Николина Ангелкова, кметът на Варна – Иван Портних и областният управител – Стоян Пасев.

По подобие на разположените в НДК инсталации от пластмасови отпадъци, във ФКЦ – Варна три инсталации в същата стилистика ще посрещат зрителите през следващите месеци. Темата на инсталациите обаче е различна, съобразена със спецификите на разделното събиране на отпадъци в морския град. Трите инсталации носят наименованията „Децата на Нептун”, „Избор” и „Урбанизация”. Те са проектирани и изпълнени от Творческото ателие на НДК и имат за цел да подобрят културата по разделно събиране и рециклиране на пластмасови отпадъци, както и да провокират посетителите на Фестивалния комплекс да се замислят върху този проблем.

Тошко Гяуров – управител на ФКЦ – Варна приветства инициативата на НДК и отбеляза, че комплексът с радост се присъединява към кампанията за рециклиране.

„Целта ни е да създадем интелигентен начин за управление на отпадъците в големите културни и развлекателни центрове, какъвто е и Варна. Фестивалният център е една от емблематичните сгради в града от където преминава огромен поток от хора. Наша отговорност е да създадем навици у хората за разделно изхвърляне на отпадъците и съвременен начин на мислене. Именно затова ФКЦ – Варна и НДК обединяваме усилия в мисията, чрез изкуството да провокираме отговорно поведение”, отбелязва Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК.

Министър Нено Димов, който също присъства на откриването на инсталациите, подчерта, че „опазването на околната среда е най-устойчиво, тогава, когато е във всеки един от нас и се превърне в начин на поведение и е част от нашата култура“.

Партньори на кампанията „re:НДК-Рециклирай! Културно е.“ са  Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите, Програма Зелена София на Столична община, Екопак България АД и Инициатива за чиста среда, NoWaste.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах