сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Ценни съвети за уикенд в есенната планина

30.10.2017 г.

Макар оставащите слънчеви и топли почивни дни да се броят на пръстите на едната ръка, сме сигурни, че вече имате планове за тях. Веднага в главите ви се прокрадва мисълта да направите планински преход с идеята да спите на палатка и да се насладите на впечатляващите гледки. Има ли нещо в подготовкатa, което подценявате?

В планината ще се сблъскате не само с късната есен, но и със зимата. Затова е изключително важно да сте подготвени максимално добре, за да преживеете още много приключения и да не излагате на излишен риск нито себе си, нито хората, с които ще бъдете.

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО

От съществено значение е да проверите информацията в надежден източник. Ако се чудите къде да погледнете, може да проверите www.mountain-forecast.com. На този сайт има подробна информация за всяка надморска височина за родните планини, както и за останалия свят. Планинската спасителна служба също е надежден източник.

МАРШРУТЪТ

Естествено, че сте погледнали как да стигнете от точка А до точка Б и къде е позволено да се бивакува. Въпреки това не пропускайте да проверите къде има източници на питейна вода предварително. Подгответе си и алтернативен маршрут, в случай че се наложи да промените първоначалния си план. Задължително информирайте близките си за точния маршрут на вашето приключение. В случай на нужда, те ще могат да потърсят помощ. Обадете се на най-близката до финалната дестинация за всеки ден хижа и се осведомете за състоянието на пътеките и времето.

КОМПАНИЯТА

Известни сте сред приятелите си като приключенеци. Въпреки това не подценявайте планината и не тръгвайте сами. Отидете там с някой приятел или се присъединете към група с опитен водач. Времето може да се промени драстично само за 5 минути, да ви нападне диво животно или пък случайно да ви прилошее. Помнете, че човекът с вас е най-големият ви шанс за оцеляване. Той може да ви се притече на помощ или да потърси такава.

ХРАНА

Знаете какво обичате да похапвате, както и как да поддържате необходимия минимум от калории за оцеляване за времето на престоя ви в планината. Помнете, че трябва да вземете със себе си храна поне за още едно допълнително хранене. Трудно бихте могли да предвидите дали ще се забавите или пък случайно ще попаднете на интересна компания в планината, с която бихте искали да споделите храната си.

ЕКИПИРОВКАТА

Обувките са изключително важни. Когато става дума за този период на годината, по-добре оставете експериментите с кецове или маратонки за разходките в града. Препоръчително е да носите туристически обувки с полутвърда подметка (примерно на Vibram), да са високи, да имат Gore-Tex или друго покритие за защита от вода. Трябва да са един размер по-големи от нормалните обувки, които носите по принцип, за да предпазите краката си от нараняване.

Препоръчително е да избягвате ходенето в планината с чисто нови обувки. Ако наскоро сте се сдобили с такива, то разходете се в някой парк 2-3 пъти, преди да заложите на тях на пресечен терен. Това ще направи прехода в планината по-удобен и приятен. Ползвайте щеки. Освен че дават допълнителна стабилност при придвижване, те ще ви помогнат при стръмните изкачвания и спускания. В някои ситуации могат да служат и за самоотбрана от злобни кучета, да си направите бивак или да ги превърнете в шина за обездвижване на пострадал крайник.

Носете висококачествени слънчеви очила с UV защита, които прилепват плътно към лицето. Слънчевата радиация във високата планина е в пъти повече спрямо долината. За дрехите вероятно знаете, че трябва да са съобразени със сезона. Със сигурност сте проучили, че най-подходящо е да се обличате на слоеве, както и да избягвате памучни дрехи в планината. Там е много вероятно да се срещнете със зимата.

В раниците ви трябва да намерят място също лична аптечка, комплект за оцеляване, челник с резервни батерии, сгъваем нож, ръкавици, бутилка вода (~1л), нов слънцезащитен крем, палатка, зимен спален чувал, шалте, газов котлон с канче и прибори. Дори и да притежавате професионален GPS, носете още компас и карта на местосността, която да е с мащаб 1:25 000.

Смартфонът задължително трябва да намери място в списъка с екипировката ви. Тръгвайте винаги със зареден на 100% телефон. Носете и допълнителна батерия. Той е средство ви за комуникация и навигация. Запазете номерата на планинската спасителна служба в контактите си, както и на някои от хижите в околността. Можете да свалите офлайн карта на района, в който ще се придвижвате (примерно от: maps.me).

Смартфонът може да замени дори и тежкия DSLR фотоапарат за снимки за социални мрежи. На пазара се предлагат нови модели смартфони, които дават възможност за добавяне на редица полезни функции като Motorola Moto Z2 Play например. Това устройство позволява да удвоите времето за ползването му, като добавите външна батерия, която се прикрепя посредством магнити – т.н. модулна технология.  По сходен начин може да изберете и 360-градусовата камера, за да заснемете и споделите уникалната панорама от върха на планината.

JBL SoundBoost 2 колонката ще ви помогне да се насладите на любимата си музика в лагера. Ако сте с интересна компания, пълна с приключенци, можете да разнообразите вечерта, като си организирате прожекция. Опънете чаршаф или някаква постелка между две щеки за екран. Вземете Motorola InstaShare проектора, който тежи само 125 г и лесно се прикрепя към смартфона. Така можете да споделите снимките и клипчетата от деня или предишни пътешествия с групата.

ДРУГИ

Пари, документи, планинска застраховка. Да, хората се сещат за нея главно когато изпаднат в беда и получат сметката за спасяването си от съответните служби, но вие не сте от тях. Нали?!

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Не оставяйте нищо на случайността. С някои елементи от екипировката човек може да направи компромис и да вземе по-достъпни и бюджетни алтернативи. Но с нещата, от които зависи животът ни или силно биха нарушили комфорта, не бива да правим компромис.

Препоръчително е да се възползвате от услугите и на някой сертифициран професионален водач. Той може да превърне престоя ви в планината в незабравимо преживяване.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах