сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Денят на планетата Земя!

21.4.2017 г.

На 21 април 2017 г. учениците от ІХ и Х –те класове от Училища „Дружба“ решиха да отбележат Международният ден на планетата Земя с проекти на тема „Богатствата на Земята“ и филм на екологична тематика.

Това е един от най-големите празници отбелязван в 174 страни по света, от хората - осъзнали необходимостта от ден, обединяващ идеите и усилията им за опазването на природата и богатствата на Земята. Официално на 15.04.1992 г. Генералната асамблея на ООН постановява 22 април да бъде честван като Международен ден на майката Земя. България е сред присъединилите се в честването на този ден още през 1992 г., като в международния организационен комитет България е представена от академик Благовест Сендов и от 1993 провежда ежегодно различни инициативи.

Предполагаме, че ще ви бъде интересно да научите един малко известен факт. В България се чества за първи път „Празник на Земята“ на 14 декември 1930 г. по инициатива на министъра на Земеделието и държавните имоти Григор Василев – фанатично привързан към земята и природните красоти на България. През 1930 г. - много години преди да се заговори за опазването на околната среда, той отправя апел за честване на Празник на Земята. Идеята е подета от всички министри в Европа и организаторите поемат инициативата за установяване на Международен ден на Земята и особено силно от председателя на Международния земеделски институт в Рим Де Микелис – предложен е 21 март с цел да задоволи всички изисквания на страните в Северното и Южното полукълбо.

Ние, учениците от ІХ и Х класове от Училища „Дружба“ сме представили част от нея – природна или културна забележителност, ценна за хората и запазена до наши дни с помощта на ЮНЕСКО. Знаем, че това е една малка част от красотите на Земята, но всички ние се интересуваме от нейното бъдеще и ще я пазим за идните поколения. Благодарим на редакцията на NATIONAL GEOGRAPHIC за отзивчивостта и прекрасните списания. Пожелаваме им много творчески успехи!

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах