сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

„Орфеево изворче“

12.4.2017 г.

Седемнадесетото издание на Национален детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ се проведе тази година на 17 и 18 март, по традиция в град Стара Загора.

Конкурсът е организиран от Национален музикално – фолклорен съюз „Орфеево изворче“ и Община Стара Загора. Събитието събра над 1400 изпълнители от цялата страна и даде възможност за изява на деца таланти в областта на фолклорното изкуство.

Участниците се състезаваха в категории народно пеене, хорове, вокални групи, вокално-инструментални ансамбли, танцови състави, обреден фолклор, камерни инструментални групи, народни инструменти и народни оркестри в различни възрастови групи.

Доц. д-р Георги Петков, председател на НМСФ „Орфеево изворче“, откри официално конкурса на 17 март (петък) в НЧ „СВ. Климент Охридски – 1858г.“, а Гала концертът на лауреатите в Драматичен театър – Стара Загора беше празничният завършек на събитието.

Журито награди отлично представителите се деца като връчи специални награди, сред които годишни стипендии на Министерство на Културата на Република България по „Програмата мерките за закрила на деца с изявени дарби“. Тази година голямата награда беше любезно предоставена от Фен Фолк ТВ - Заснемане и излъчване на видео клип на най-изявения народен певец.

Специална награда на Тракийско дружество „Одринска епопея“ – за колективен участник и приз на кмета на община Стара Загора също зарадваха някои от най-добре отличилите се участници.

National Geographic България също бе част от празничното събитие като с всеки диплом, медал и грамота, учасниците получиха и по списание.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах